Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter wijst schadeclaim FDF tegen Paternotte (D66) om tweets af

Rechter wijst schadeclaim FDF tegen Paternotte (D66) om tweets af

LEIDEN (ANP) - Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, hoeft geen schadevergoeding aan Farmers Defence Force (FDF) te betalen. De boerenactiegroep had 20.000 euro geëist omdat Paternotte in twee tweets kritiek had geuit. Dat was niet onrechtmatig, besloot de kantonrechter in Leiden woensdag.

De zaak draait onder meer om een tweet van 4 augustus vorig jaar. Daarin schreef Paternotte: "Goed dat Farmers Defence Force morgen niet aan tafel zit met Remkes en het kabinet. Een club die oproept tot intimidatie, asbestdumpingen en brandstichting goedpraat en positie boeren vergelijkt met positie Joden onder nazibewind is geen gesprekspartner."

Ongeveer twee weken later deelde Paternotte een tweet van iemand anders, waarbij een videoboodschap van FDF-leider Mark van den Oever zat. Van den Oever zei dat Paternotte en partijgenoot Tjeerd de Groot "door de knietjes" zouden gaan "voor de strijders van FDF". Paternotte noemde dat een bedreiging.

Goede naam

Volgens FDF had Paternotte met die tweets de eer en goede naam van de beweging aangetast. FDF zegt niet te hebben opgeroepen tot intimidatie en ook asbestdumpingen en brandstichtingen niet goed te praten. In de tweede tweet die Paternotte deelde, beschuldigde iemand FDF namelijk van terreur. Door dat te delen, zou Paternotte dat hebben onderschreven.

Of Paternotte zich schuldig heeft gemaakt aan smaad of laster, zoals FDF zei, is niet aan de kantonrechter, maar aan de strafrechter, aldus de uitspraak. Verder vallen de tweets van de D66'er onder de vrijheid van meningsuiting. Wat FDF heeft gezegd over bezoeken aan woningen van ministers, over het dumpen van asbest op snelwegen en over het stichten van branden, biedt volgens de kantonrechter "voldoende feitelijke grondslag voor derden - onder wie Paternotte" om dat te zien als "het goedpraten van de asbestdumping en brandstichting."

Kaag

In 2021 verloor FDF een soortgelijke rechtszaak tegen D66-leider Sigrid Kaag. Die zaak ging over een uitspraak van Kaag in Nieuwsuur, waarin ze had gezegd dat FDF zich schuldig heeft gemaakt aan, of betrokken is geweest bij het omverrijden van hekken en bedreiging van journalisten.

De advocaat van Farmers Defence Force kan nog niet reageren op de uitspraak.

Meer uit Politiek

PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

14 minuten geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

1 dag geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

1 dag geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

1 dag geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

2 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 dagen geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

2 dagen geleden