Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter VS: Trump pleegde wellicht misdrijf rond verkiezingen

Rechter VS: Trump pleegde wellicht misdrijf rond verkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaans president Donald Trump heeft waarschijnlijk een misdrijf begaan toen hij het parlement (Congres) "op onzuivere wijze" probeerde te belemmeren de uitslag van de presidentsverkiezingen vast te stellen. Na een toespraak van Trump op 6 januari 2021 trok een menigte richting het Amerikaanse parlement en bestormde het gebouw.

Op basis van het bewijsmateriaal acht de rechtbank het waarschijnlijk dat president Trump eerder wel dan niet op onzuivere wijze heeft geprobeerd de gezamenlijke zitting van het Congres te belemmeren, aldus de Amerikaanse rechter David Carter in Los Angeles in een schriftelijke uitspraak.

De passage staat in een vonnis waarin is vastgesteld dat de Congres-commissie die de aanval op het Capitool door Trump-aanhangers onderzoekt, mails kan inzien die zijn opgesteld door de toenmalige advocaat van Trump, John Eastman. De rechter concludeert dat het plan van Trump om zijn nederlaag ongedaan te maken neerkomt op een staatsgreep.

Doden bij ongeregeldheden

Carter heeft niet de macht om strafrechtelijke vervolging tegen Trump in te stellen. Die beslissing zou moeten worden genomen door de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland. Zowel Trump als Eastman heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

De rellen in het Capitool vonden plaats toen toenmalige vicepresident Mike Pence en leden van beide kamers van het Congres elkaar ontmoetten om de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden in november 2020 vast te stellen. Trump noemde die uitslag frauduleus. Bij de ongeregeldheden vielen meerdere doden.

Meer uit Buitenland

Moeder Navalny brengt bezoek aan graf

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft de dag na zijn uitvaart opnieuw zijn graf bezocht. Ook andere rouwende mensen kwamen daar zaterdag afscheid nemen.

1 uur geleden
Jemen meldt dat beschoten vrachtschip Rubymar is gezonken

ADEN (ANP/RTR) - De Jemenitische autoriteiten zeggen dat het vrachtschip Rubymar is gezonken. Het vaartuig bleef eerder verlaten achter op de Rode Zee nadat het onder vuur was genomen door Houthi-rebellen.

2 uur geleden
President Argentinië zegt staatspersbureau te sluiten

BUENOS AIRES (ANP) - De radicaal-rechtse Argentijnse president Javier Milei sluit naar eigen zeggen het staatspersbureau Télam. Milei stelt dat de regering geen geld heeft en dat "het persbureau in de afgelopen decennia is misbruikt voor propaganda voor de Kirchners". In 2003 werd Néstor Kirchner president van Argentinië. Hij werd in 2007 opgevolgd door zijn vrouw Cristina Kirchner die tot december 2015 president was.

2 uur geleden
Bronnen: gedeeltelijke overeenstemming over bestand Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - De partijen die onderhandelen over een bestand in de Gazastrook zijn het op belangrijke punten eens geworden, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. De gesprekken worden zondag hervat in Caïro.

2 uur geleden
Berlijn bezorgd over mogelijk afgeluisterd gesprek hoge militairen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat "de Britten er mensen op de grond hebben".

2 uur geleden
Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

5 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

9 uur geleden