Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter VS: posterijen moeten alle verkiezingspost afhandelen

Rechter VS: posterijen moeten alle verkiezingspost afhandelen

WASHINGTON (ANP) - Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft het staatspostbedrijf USPS verplicht om alle verkiezingsgerelateerde post af te handelen en zo nodig personeel overuren te laten maken. USPS moet alle verkiezingspost met prioriteit behandelen. Vanwege de coronapandemie zullen naar verwachting meer Amerikanen dan ooit hun stem per post uitbrengen.

In de laatste maanden is er, met name aan de zijde van de Democraten, veel bezorgdheid over de staat van USPS en de vraag of het postbedrijf genoeg capaciteit heeft om alle verkiezingspost op tijd te bezorgen. De rechter redeneerde dat die angst niet ongegrond is. Hij wees erop dat verkiezingspost bij eerdere verkiezingen ook voorrang kreeg, en merkte bovendien op dat falen in de managementlagen van USPS het postpersoneel lastiger maakt om zijn "vitale missie" rond de verkiezingen te volbrengen.

In juli ontstond ophef over plannen bij USPS om vrachtwagens op gezette tijden te laten vertrekken bij sorteercentra om post vaker op tijd te bezorgen. Die plannen zouden betekenen dat post die op de vertrektijd nog niet gesorteerd is, zou blijven liggen. Vrijdag zette een andere federale rechter een streep door die beleidswijziging in een zaak die door 14 staten was aangespannen tegen president Donald Trump, USPS, en posterijen-topman Louis DeJoy, een politieke bondgenoot van Trump. Volgens de rechter was de beleidswijziging "politiek gemotiveerd".

De uitspraak is een opsteker voor de Democraten, die verwachten dat zij baat hebben bij een hoge opkomst bij de verkiezingen. Zij beschuldigen de Republikeinen, president Trump, en USPS-topman DeJoy er al geruime tijd van de verkiezingen te willen saboteren.

Bij een federale rechter in Nevada vingen de Republikeinen maandag bot nadat zij met een rechtszaak probeerden af te dwingen dat de staat geen briefstembiljetten naar elke geregistreerde kiezer in de Nevada stuurt. De Republikeinen konden de rechter niet overtuigen van de onbewezen claim dat stemmen per post verkiezingsfraude in de hand werkt.

In de staat Wisconsin oordeelde een federale rechter maandag bovendien dat briefstemmen tot 9 november, zes dagen na de verkiezingen, geteld moeten worden. Ook gaf de rechter kiezers meer tijd om zich te laten registreren en een briefstembiljet aan te vragen.

Meer uit Buitenland

EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen. Dat hebben diplomaten vrijdag bevestigd aan het Duitse persbureau DPA.

28 minuten geleden
Circa dertig gewonden bij botsing veerboot met kade in Napels

NAPELS (ANP) - Bij een botsing van een veerboot uit Capri tegen een kade in het centrum van Napels zijn ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De snelle veerboot Isola di Procida ramde de kade door een technische storing of een windvlaag, aldus de autoriteiten.

1 uur geleden
Polen arresteert tweetal voor aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Leonid Volkov werd op 12 maart in Litouwen met een hamer mishandeld. De arrestaties zijn bekendgemaakt door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

4 uur geleden
EU-commissievoorzitter roept op tot stoppen vergeldingsacties

BRUSSEL (ANP/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël en Iran opgeroepen verder "geen acties" meer te ondernemen en zich in te houden. "Het is volstrekt noodzakelijk dat de regio stabiel blijft en dat alle betrokken partijen van verdere acties afzien", aldus Von der Leyen.

4 uur geleden
Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.

6 uur geleden
Iran ontkent aanval raketten, wél drones onderschept

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan heeft meerdere drones neergehaald, maar er is geen sprake van een aanval met raketten. Dat zegt woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaartagentschap op X.

8 uur geleden
Israëlische raketten raken doel in Iran

WASHINGTON (ANP/RTR) - Israël heeft raketten gelanceerd die een doel in Iran hebben geraakt. Dat zeggen regeringsbronnen in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen de zender ABC News. De Iraanse nieuwszender Fars meldt explosies in de stad Isfahan, zonder de herkomst te vermelden.

9 uur geleden