Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter VS: posterijen moeten alle verkiezingspost afhandelen

Rechter VS: posterijen moeten alle verkiezingspost afhandelen

WASHINGTON (ANP) - Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft het staatspostbedrijf USPS verplicht om alle verkiezingsgerelateerde post af te handelen en zo nodig personeel overuren te laten maken. USPS moet alle verkiezingspost met prioriteit behandelen. Vanwege de coronapandemie zullen naar verwachting meer Amerikanen dan ooit hun stem per post uitbrengen.

In de laatste maanden is er, met name aan de zijde van de Democraten, veel bezorgdheid over de staat van USPS en de vraag of het postbedrijf genoeg capaciteit heeft om alle verkiezingspost op tijd te bezorgen. De rechter redeneerde dat die angst niet ongegrond is. Hij wees erop dat verkiezingspost bij eerdere verkiezingen ook voorrang kreeg, en merkte bovendien op dat falen in de managementlagen van USPS het postpersoneel lastiger maakt om zijn "vitale missie" rond de verkiezingen te volbrengen.

In juli ontstond ophef over plannen bij USPS om vrachtwagens op gezette tijden te laten vertrekken bij sorteercentra om post vaker op tijd te bezorgen. Die plannen zouden betekenen dat post die op de vertrektijd nog niet gesorteerd is, zou blijven liggen. Vrijdag zette een andere federale rechter een streep door die beleidswijziging in een zaak die door 14 staten was aangespannen tegen president Donald Trump, USPS, en posterijen-topman Louis DeJoy, een politieke bondgenoot van Trump. Volgens de rechter was de beleidswijziging "politiek gemotiveerd".

De uitspraak is een opsteker voor de Democraten, die verwachten dat zij baat hebben bij een hoge opkomst bij de verkiezingen. Zij beschuldigen de Republikeinen, president Trump, en USPS-topman DeJoy er al geruime tijd van de verkiezingen te willen saboteren.

Bij een federale rechter in Nevada vingen de Republikeinen maandag bot nadat zij met een rechtszaak probeerden af te dwingen dat de staat geen briefstembiljetten naar elke geregistreerde kiezer in de Nevada stuurt. De Republikeinen konden de rechter niet overtuigen van de onbewezen claim dat stemmen per post verkiezingsfraude in de hand werkt.

In de staat Wisconsin oordeelde een federale rechter maandag bovendien dat briefstemmen tot 9 november, zes dagen na de verkiezingen, geteld moeten worden. Ook gaf de rechter kiezers meer tijd om zich te laten registreren en een briefstembiljet aan te vragen.

Meer uit Buitenland

Vier gewonden na schietpartij in Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In de Brusselse gemeente Elsene zijn bij een schietpartij vier mensen gewond geraakt, van wie een levensgevaarlijk, meldt de lokale politie. Volgens de Elsense burgemeester Christos Doulkeridis zijn er geen aanwijzingen dat het om terrorisme zou gaan.

37 minuten geleden
VS zullen niet akkoord gaan met bufferzone in Gazastrook

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zullen zich verzetten tegen de invoering van een bufferzone in de Gazastrook die de oppervlakte van het gebied zou verkleinen, meldt Matthew Miller, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Britse migratieminister weg na ruzie over deportatie migranten

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse minister van Migratie, Robert Jenrick, is opgestapt. Hij vindt dat een nieuw plan van premier Rishi Sunak om migranten uit te zetten naar Rwanda niet ver genoeg gaat en geen oplossing biedt voor de migratiecrisis waar het Verenigd Koninkrijk volgens hem mee kampt.

1 uur geleden
G7-landen komen met invoerbeperkingen voor Russische diamanten

WASHINGTON (ANP) - De landen die samenwerken in de G7 gaan het moeilijker maken om vanuit Rusland diamanten in te voeren. De maatregel gaat vanaf het nieuwe jaar gelden voor alle "niet-industriële diamanten die gewonnen, verwerkt of geproduceerd" zijn in Rusland. Later vallen ook Russische diamanten die verwerkt zijn in andere landen onder de regel, staat in een verklaring van de G7.

2 uur geleden
Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

2 uur geleden
Organisatie: nederzettingen Oost-Jeruzalem uitgebreid

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische autoriteiten hebben volgens de organisatie Peace Now de bouw van honderden woningen in het bezette Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat zou een uitbreiding van de omstreden nederzettingen betekenen. "Als er geen oorlog had gewoed, zou dit een hoop reuring opgeleverd hebben", zegt Hagit Ofran van de Israëlische organisatie.

3 uur geleden
Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat "als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen". Volgens Biden zal Rusland na winst in Oekraïne mogelijk een NAVO-lid aanvallen "en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten".

3 uur geleden