Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter VS: posterijen moeten alle verkiezingspost afhandelen

Rechter VS: posterijen moeten alle verkiezingspost afhandelen

WASHINGTON (ANP) - Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft het staatspostbedrijf USPS verplicht om alle verkiezingsgerelateerde post af te handelen en zo nodig personeel overuren te laten maken. USPS moet alle verkiezingspost met prioriteit behandelen. Vanwege de coronapandemie zullen naar verwachting meer Amerikanen dan ooit hun stem per post uitbrengen.

In de laatste maanden is er, met name aan de zijde van de Democraten, veel bezorgdheid over de staat van USPS en de vraag of het postbedrijf genoeg capaciteit heeft om alle verkiezingspost op tijd te bezorgen. De rechter redeneerde dat die angst niet ongegrond is. Hij wees erop dat verkiezingspost bij eerdere verkiezingen ook voorrang kreeg, en merkte bovendien op dat falen in de managementlagen van USPS het postpersoneel lastiger maakt om zijn "vitale missie" rond de verkiezingen te volbrengen.

In juli ontstond ophef over plannen bij USPS om vrachtwagens op gezette tijden te laten vertrekken bij sorteercentra om post vaker op tijd te bezorgen. Die plannen zouden betekenen dat post die op de vertrektijd nog niet gesorteerd is, zou blijven liggen. Vrijdag zette een andere federale rechter een streep door die beleidswijziging in een zaak die door 14 staten was aangespannen tegen president Donald Trump, USPS, en posterijen-topman Louis DeJoy, een politieke bondgenoot van Trump. Volgens de rechter was de beleidswijziging "politiek gemotiveerd".

De uitspraak is een opsteker voor de Democraten, die verwachten dat zij baat hebben bij een hoge opkomst bij de verkiezingen. Zij beschuldigen de Republikeinen, president Trump, en USPS-topman DeJoy er al geruime tijd van de verkiezingen te willen saboteren.

Bij een federale rechter in Nevada vingen de Republikeinen maandag bot nadat zij met een rechtszaak probeerden af te dwingen dat de staat geen briefstembiljetten naar elke geregistreerde kiezer in de Nevada stuurt. De Republikeinen konden de rechter niet overtuigen van de onbewezen claim dat stemmen per post verkiezingsfraude in de hand werkt.

In de staat Wisconsin oordeelde een federale rechter maandag bovendien dat briefstemmen tot 9 november, zes dagen na de verkiezingen, geteld moeten worden. Ook gaf de rechter kiezers meer tijd om zich te laten registreren en een briefstembiljet aan te vragen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Ierland gaat in lockdown, maar scholen blijven open

DUBLIN (ANP) - Ierland neemt straffe maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land van 5 miljoen inwoners gaat vanaf donderdag min of meer weer in lockdown. De scholen blijven open, zei premier Micheal Martin op een persconferentie.

1 uur geleden
Partij Johnson werkt aan plan tegen Schotse onafhankelijkheid

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse Conservatieven werken aan een strategie om de groeiende steun in Schotland voor onafhankelijkheid tegen te gaan. Volgens persbureau Bloomberg circuleert een memo hierover onder kopstukken van de partij van premier Boris Johnson, onder wie de invloedrijke minister Michael Gove.

1 uur geleden
VS klagen Russische officieren aan voor cyberaanvallen

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Amerikaanse autoriteiten hebben zes Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd voor grote en schadelijke cyberaanvallen. Bronnen in Moskou ontkennen de aantijgingen.

2 uur geleden
Trump: Soedan van terrorismelijst VS

ASHINGTON/KHARTOEM/BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten halen Soedan van de terrorismelijst zodra het land miljoenen betaalt aan Amerikaanse terreurslachtoffers en hun nabestaanden. Volgens president Trump heeft de nieuwe regering in Khartoem ingestemd met een betaling van 335 miljoen dollar.

3 uur geleden
Palestijnse toponderhandelaar bezwijkt aan coronavirus

JERUZALEM (ANP) - De Palestijnse toppoliticus Saeb Erakat is aan het coronavirus bezweken. De 65-jarige leidde het Palestijnse team bij de onderhandelingen met Israƫl over de zogenoemde Oslo-vredesakkoorden. Hij werd in een Israƫlisch ziekenhuis behandeld, meldt de zender Al Arabiya. Hij onderging drie jaar geleden een longtransplantatie.

4 uur geleden
President Trump noemt coronatopadviseur Fauci een ramp

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Trump heeft zijn topadviseur over het coronavirus, Anthony Fauci, een ramp genoemd. "Als ik naar hem zou luisteren, zouden we 500.000 doden hebben", zei Trump. De president lag tijdens de coronacrisis al herhaaldelijk overhoop met de uiterst gerespecteerde wetenschapper en specialist op het gebied van infectieziekten.

4 uur geleden
Brussel legt wetsvoorstel mensenrechtensancties op tafel

BRUSSEL (ANP) - De EU voert, als het aan de Europese Commissie ligt, een sanctiesysteem in waarmee individuele mensenrechtenschenders waar ook ter wereld kunnen worden getroffen. Met het sanctieregime kunnen banktegoeden van daders worden bevroren en reisverboden opgelegd zonder een heel land in de strafhoek te zetten. Nederland spant zich al geruime tijd in voor een dergelijk strafsysteem.

5 uur geleden