Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

De uitspraak betreft een persoon met een Wajong-uitkering die te veel uitkering had ontvangen. Deze uitkering kunnen jongeren tot 18 jaar met een handicap of ziekte krijgen onder bepaalde voorwaarden. Deze persoon had gemeld dat hij inkomsten ontving uit werk en studiefinanciering, maar het UWV had deze wijzigingen niet goed verwerkt. Hierdoor ontving de jongere bijna drie jaar lang te veel uitkering en moest 14.500 euro terugbetalen.

Deze grote schuld veroorzaakte financiële problemen, maar toch vond het UWV dat het hele bedrag moest worden terugbetaald. Alleen om 'dringende redenen' kan het UWV besluiten dat iemand het te veel ontvangen bedrag niet hoeft terug te betalen.

Maatschappelijke opvattingen

Dat begrip legde de CRvB voorheen beperkt uit: alleen in zeer schrijnende situaties was het niet nodig een deel van het bedrag of het hele bedrag terug te betalen. "De maatschappelijke opvattingen over overheidshandelen en de positie van de burger zijn de laatste tijd echter ingrijpend gewijzigd", verklaart de CRvB.

Mensen die een uitkering ontvangen, leven vaak al van een aanzienlijk lager inkomen, ziet het CRvB. Bovendien bevinden zij zich soms in een kwetsbare positie in de samenleving. De Raad zal voortaan kritischer beoordelen of de terugbetaling niet "onevenredig belastend" is voor de burger en "daardoor zijn doel voorbij schiet".

Terugbetalingen

De uitspraak heeft ook gevolgen voor het terugbetalen van andere uitkeringen die door het UWV worden verstrekt, zoals bij werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ook is die van belang voor het terugvorderen van bijstandsuitkeringen die door de gemeente zijn verstrekt en de AOW en kinderbijslag.

In de zaak besloot de CRvB dat het UWV niet genoeg heeft gekeken naar de oorzaak van de te veel betaalde uitkering, want de jongere had op tijd de informatie doorgegeven.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op vrijdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht treffen, aldus de website.

10 minuten geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

1 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

2 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

4 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

5 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

13 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

15 uur geleden