Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter verbiedt afschieten herten in Oostvaardersplassen

Rechter verbiedt afschieten herten in Oostvaardersplassen

LELYSTAD (ANP) - De rechtbank in Lelystad staat het afschieten van herten in de Oostvaardersplassen voorlopig niet toe. Dat bepaalde de rechtbank maandag. De provincie wil het aantal herten in het natuurgebied terugbrengen van 1500 naar 500 om onnodig lijden van de dieren in de winter te voorkomen.

Natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden een kort geding aan om het doden van gezonde herten te voorkomen.

November vorig jaar oordeelde de bestuursrechter in Lelystad al dat het afschieten per direct moest stoppen. Per 1 januari kwam de provincie met een nieuwe ontheffing. Die zou ingaan na het vonnis van maandag. Het rapport waarop de provincie de ontheffing baseert, is te laat vrijgegeven. De twee natuurverenigingen willen deskundigen naar dat rapport laten kijken. De rechter vindt dat ze daarvoor de tijd moeten krijgen. Het belang daarvan bleek al bij eerdere procedures. De provincie kreeg eerder toestemming voor het afschieten, maar in november draaide de rechtbank dat besluit mede op basis van reacties van deskundigen terug.

Over het beheer van het natuurgebied wordt al jaren gestreden. Beelden van sterk vermagerde herten wekten de woede op van dierenactivisten. Het leidde in 2018 tot demonstraties, het illegaal bijvoeren en het bedreigen van boswachters. Ook werd het provinciehuis kort ontruimd na de vondst van een verdacht pakket. Volgens de provincie wordt er nog altijd illegaal bijgevoerd. Flevoland wil met het verkleinen van de populatie herten nieuwe maatschappelijke onrust voorkomen. De enkele dieren die al stervende zijn, mogen nog wel geschoten worden.

Meer uit Binnenland

Joost Klein bedankt publiek Freshtival voor liefde

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein heeft zondag in Enschede de bezoekers van het festival Freshtival bedankt voor hun "liefde". Hij deed dat ongeveer vijftien minuten nadat hij zijn show op het muziekevenement was begonnen. Het was zijn eerste optreden na zijn diskwalificatie bij het Eurovisie Songfestival in Zweden.

7 uur geleden
Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN (ANP) - Op verschillende plekken hebben blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor gezorgd. Zo werd een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgde volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

10 uur geleden
Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

12 uur geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

14 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

21 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

1 dag geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

1 dag geleden