Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

UTRECHT (ANP) - De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in de regio Twente verboden. Dat betekent dat de bussen in steden als Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal op 6 mei toch gewoon rijden. Vervoersbedrijf Arriva had een kort geding aangespannen om de staking, die was aangekondigd door vakbond FNV, te voorkomen.

Beide partijen verschenen vrijdag aan het einde van de middag voor de kantonrechter in Utrecht. Na behandeling van de zaak gaf de rechter Arriva en FNV nog de mogelijkheid om er onderling uit te komen, in een gesprek achter gesloten deuren. Al snel bleek dat niet te lukken. Enkele uren later deed de kantonrechter uitspraak. De uitwerking van het vonnis komt pas volgende week.

"We zijn hier natuurlijk blij mee", aldus een woordvoerster van Arriva, dat dagelijks ongeveer 30.000 mensen vervoert in deze regio. "Een staking zou niemand helpen, zeker de reizigers niet." Vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag van FNV zegt "zeer teleurgesteld" te zijn dat de staking is verboden. "Dit betekent dat werknemers van Arriva niet onder hun zware roosters vandaan komen. We hebben Arriva al van alles horen roepen over wanneer de nieuwe roosters komen, maar daar is geen enkele garantie op. Ze kunnen het maar blijven uitstellen."

Hoge werkdruk

De buschauffeurs wilden staken uit onvrede over de hoge werkdruk en het uitblijven van de beloofde aanpassingen in hun roosters. Het conflict speelt al maanden, eigenlijk al sinds Arriva eind vorig jaar het openbaar vervoer in Twente overnam van Keolis. De buschauffeurs zouden een kleine twee maanden geleden het werk al neerleggen. Toen werd een staking op het laatste moment afgeblazen door FNV, nadat Arriva afspraken had gemaakt over maatregelen die de werkdruk moeten verlichten.

Het streven was om de nieuwe roosters met langere pauzes eind april klaar te hebben, maar volgens Arriva bleek dat niet haalbaar. Het bedrijf slaagde er wel in de afspraken te verwerken in een rooster voor de meivakantie. Ook voor de zomer zijn de aangepaste dienstenpakketten vrijwel rond. Voor de tussenliggende periode, die volgens Arriva kan worden teruggebracht naar maximaal vijf weken als het al eerder volgens de vakantiedienstregeling mag rijden, lukt dat niet.

FNV vindt dat Arriva daarmee de afspraken schaadt en wilde daarom komende maandag staken. "Een staking is een uiterst middel, maar praten heeft geen zin meer", zei Van der Gaag eerder deze week.

Meer uit Binnenland

Ruim 5000 deelnemers beginnen aan Roparun

ENSCHEDE (ANP) - Ruim 5000 mensen, verdeeld over meer dan tweehonderd teams, doen dit weekend mee aan de Roparun. Voor de 33e editie wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken, zegt de organisatie.

1 uur geleden
Huizen Rotterdam ontruimd nadat bewoner gaskraan openzet

ROTTERDAM (ANP) - Op de Brederodestraat in Rotterdam-West hebben de hulpdiensten verschillende huizen ontruimd omdat een man in zijn woning de gaskraan heeft opengezet, meldt de politie op X. De hulpdiensten houden rekening met een mogelijke escalatie.

2 uur geleden
Ook VVD-jongeren willen Plasterk niet als premier

DEN HAAG (ANP) - De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich aan bij de jongerenorganisatie van NSC.

3 uur geleden
Na Stopera geen pro-Palestinaprotest meer

AMSTERDAM (ANP) - Na de spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam zijn er vrijdagavond geen demonstraties meer geweest in de hoofdstad. Er werd nog gedacht dat de betogers na hun vertrek uit de Stopera naar de Dam zouden gaan, maar daar is niets van gebleken. Er stond korte tijd een groepje demonstranten met Palestijnse vlaggen, maar dat viel snel uiteen.

5 uur geleden
Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000 na de eerste week ruim het dubbele ten opzichte van vorig jaar. Toen registreerde het LAKS na de eerste week 100.000 klachten.

7 uur geleden
Spontane sit-in Stopera ten einde

AMSTERDAM (ANP) - De spontane sit-in van pro-Palestinademonstranten in de Stopera in Amsterdam, is ten einde. Met de politie was afgesproken dat ze een speech mochten houden en dan zouden vertrekken. De meeste betogers gingen na een uur uit zichzelf naar buiten. Maar een groepje werd door de politie naar buiten gewerkt. Daarbij maakten agenten gebruik van de wapenstok. Ze konden voorkomen dat betogers opnieuw naar binnen drongen.

8 uur geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

8 uur geleden