Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündoğan

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündoğan

DEN HAAG (ANP) - De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Gündoğan werd door fractiegenoten Laurens Dassen en Marieke Koekkoek uit de fractie gezet, na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Daartegen ging zij in verzet en de rechter gaf haar gelijk: Volt moest de schorsing terugdraaien en Gündoğan bovendien een schadevergoeding betalen. De partij had volgens de rechter "in de hele affaire te voortvarend een onjuiste weg bewandeld".

Tegen dit besluit is Volt in beroep gegaan. De partij vindt namelijk dat fracties zelf gaan over hun organisatie en dat stemmen over het lidmaatschap van fractieleden vaker gebeurt. Eerder werden bijvoorbeeld Wybren van Haga (toen VVD, nu Groep van Haga) en Rita Verdonk (VVD) uit hun fractie gezet na een stemming. Volt vindt niet dat de rechter op de stoel van de politiek moet gaan zitten en dit gebruik kan verbieden.

Overigens gaat het Gündoğan, die nu als eenpitter verder gaat in de Kamer, er ook niet om of ze terug kan naar de Volt-fractie. "Ik pieker er niet over", zei ze tijdens de behandeling van het hoger beroep. Wel wil ze dat het eerdere vonnis overeind blijft, zodat haar reputatie wordt hersteld.

Gündoğan zou zich volgens dertien melders binnen de partij schuldig hebben gemaakt aan handtastelijkheden, het maken van seksuele avances en intimidatie. Volt wilde daar onderzoek naar doen, maar vond dat dit niet goed kon worden uitgevoerd zolang Gündoğan nog werkzaam was op de fractie en schorste haar. Gündoğan deed later aangifte van smaad en laster tegen de melders, de partij en partijleider Dassen. Het Openbaar Ministerie seponeerde deze aangifte.

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

5 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

6 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

6 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

6 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

7 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

8 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

9 uur geleden