Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündoğan

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündoğan

DEN HAAG (ANP) - De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Gündoğan werd door fractiegenoten Laurens Dassen en Marieke Koekkoek uit de fractie gezet, na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Daartegen ging zij in verzet en de rechter gaf haar gelijk: Volt moest de schorsing terugdraaien en Gündoğan bovendien een schadevergoeding betalen. De partij had volgens de rechter "in de hele affaire te voortvarend een onjuiste weg bewandeld".

Tegen dit besluit is Volt in beroep gegaan. De partij vindt namelijk dat fracties zelf gaan over hun organisatie en dat stemmen over het lidmaatschap van fractieleden vaker gebeurt. Eerder werden bijvoorbeeld Wybren van Haga (toen VVD, nu Groep van Haga) en Rita Verdonk (VVD) uit hun fractie gezet na een stemming. Volt vindt niet dat de rechter op de stoel van de politiek moet gaan zitten en dit gebruik kan verbieden.

Overigens gaat het Gündoğan, die nu als eenpitter verder gaat in de Kamer, er ook niet om of ze terug kan naar de Volt-fractie. "Ik pieker er niet over", zei ze tijdens de behandeling van het hoger beroep. Wel wil ze dat het eerdere vonnis overeind blijft, zodat haar reputatie wordt hersteld.

Gündoğan zou zich volgens dertien melders binnen de partij schuldig hebben gemaakt aan handtastelijkheden, het maken van seksuele avances en intimidatie. Volt wilde daar onderzoek naar doen, maar vond dat dit niet goed kon worden uitgevoerd zolang Gündoğan nog werkzaam was op de fractie en schorste haar. Gündoğan deed later aangifte van smaad en laster tegen de melders, de partij en partijleider Dassen. Het Openbaar Ministerie seponeerde deze aangifte.

Meer uit Binnenland

Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

1 uur geleden
PBL: coalitie kijkt vooral naar 'hier en nu', minder naar toekomst

DEN HAAG (ANP) - In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt veel naar het "hier en nu" gekeken en minder naar de toekomst en de rest van de wereld. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een reflectie op het door de PVV, VVD, NSC en BBB gesloten akkoord.

5 uur geleden
Oorlog Oekraïne leidt volgens rapport tot miljarden klimaatschade

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen levens en infrastructuur, maar veroorzaakt volgens een donderdag verschenen rapport ook grote klimaatschade. Een groep onderzoekers heeft met steun van de Oekraïense overheid een poging gedaan de totale CO2-uitstoot te berekenen die het gevolg is van twee jaar strijd. Ze komen uit op grofweg 175 miljoen ton. Dat is een zesde meer dan heel Nederland vorig jaar uitstootte.

5 uur geleden
Twee mensen naar ziekenhuis na woningbrand in Enschede

ENSCHEDE (ANP) - Door een woningbrand in Enschede zijn twee mensen gewond geraakt. Ook een kat is uit de woning gehaald en wordt verzorgd door de dierenambulance, meldt de brandweer.

9 uur geleden
Onderzoek: kwart agenten zegt bedreigd te zijn door criminelen

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de agenten op straat en rechercheurs zegt te maken te hebben gehad met bedreiging door criminelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder ruim zeshonderd politiemedewerkers in opdracht van de Politieacademie.

10 uur geleden
Freek de Jonge geopereerd vanwege kanker, kreeg recent black-out

AMSTERDAM (ANP) - Freek de Jonge werd vorig jaar ernstig ziek. Bij de cabaretier, die in augustus 80 jaar wordt, werd kanker vastgesteld. De Jonge vertelde daarover woensdagavond in het televisieprogramma Over Leven van omroep Human.

11 uur geleden
Redactie BOOS weerspreekt uitlatingen Ali B tijdens rechtszaak

AMSTERDAM (ANP) - De redactie van het programma BOOS van Tim Hofman heeft woensdagavond op Instagram gereageerd op een aantal uitspraken die Ali B woensdag tijdens zijn rechtszaak deed. De uitspraken gingen over de uitzending van BOOS over de misstanden bij het RTL-programma The Voice of Holland, waar Ali B jurylid was.

11 uur geleden