Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter: vastzetten vreemdeling met asiel in an­der EU-land mag

Rechter: vastzetten vreemdeling met asiel in an­der EU-land mag

DEN HAAG (ANP) - Nederland mag een vreemdeling die in een ander EU-land al asiel heeft gekregen, vastzetten als diegene weigert naar dat land terug te keren. Daartoe heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag besloten. Die volgt daarmee een arrest van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Het hof was onder andere om advies gevraagd in een zaak die draait om een vrouw die illegaal in Nederland verbleef, maar een geldige vluchtelingenstatus had in Duitsland. Ook in Nederland had zij asiel aangevraagd, maar die is niet behandeld. Omdat de vrouw weigerde te vertrekken naar Duitsland is ze in 2018 door toenmalig staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid in detentie gezet om er zeker van te zijn dat zij daadwerkelijk zou vertrekken.

Volgens de vrouw was dat in strijd met de Europese Terugkeerrichtlijn. Maar die gaat, zo vindt het hof in Luxemburg, over terugkeer van vreemdelingen naar landen buiten de EU. Ook de Afdeling bestuursrechtspraak zei in 2019 al dat "het zeer onwenselijk" is als de Terugkeerrichtlijn "elke vorm van gedwongen vertrek van een vreemdeling naar een andere lidstaat van de EU" belemmert. Toch is het Hof van Justitie om advies gevraagd. Dat kwam vorig jaar met een antwoord.

Meer uit Binnenland

Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag. Daar werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek dat de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.

5 uur geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

8 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

8 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

9 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

9 uur geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

10 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

10 uur geleden