Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter stelt vonnis in zwijggeldzaak Trump uit tot 18 september

Rechter stelt vonnis in zwijggeldzaak Trump uit tot 18 september

NEW YORK (ANP) - De rechtbank in New York heeft de veroordeling van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in een recente strafzaak tegen hem uitgesteld tot 18 september, melden Amerikaanse media. Trump is in die zaak al schuldig bevonden, maar zijn strafmaat is nog niet vastgesteld.

Het uitstel was verwacht, nadat het Openbaar Ministerie in New York eerder op dinsdag akkoord was gegaan met een verzoek tot uitstel van Trumps advocaten. De Republikeinse presidentskandidaat zou oorspronkelijk zijn straf op 11 juli horen. De nieuwe datum is wel nog voor de presidentsverkiezingen van 5 november.

Trump werd schuldig bevonden aan het vervalsen van bedrijfsgegevens om een seksschandaal tijdens zijn presidentiële campagne van 2016 te verdoezelen. Hij betaalde zwijggeld aan de pornoster Stormy Daniels, die beweert in 2006 seks met hem te hebben gehad. Trump riskeert vier jaar gevangenisstraf. Hij kan ook een paar weken gevangenisstraf of een voorwaardelijke straf krijgen, schrijft The New York Times.

Onschendbaarheid

Maandag bepaalde het Hooggerechtshof dat een president aanspraak maakt op "absolute" presidentiële onschendbaarheid voor handelingen die hij vanuit zijn grondwettelijke taak als president uitvoert, maar niet voor handelingen als privépersoon. Hoewel de zwijggeldzaak draait om persoonlijke activiteiten tijdens zijn campagne, hadden Trumps advocaten aangevoerd dat de strafzaak tegen hem deels was gebaseerd op bewijsmateriaal uit zijn tijd in het Witte Huis.

Dat was volgens Trumps advocaten reden om het oordeel dat hun cliënt schuldig is terzijde te schuiven en de bepaling van de strafmaat uit te stellen. Aanklagers gingen alleen akkoord met het uitstel, dat de rechter dus nu verleend heeft.

Meer uit Buitenland

Leger Israël roept ultraorthodoxe Joden op voor dienstplicht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft leden van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap opgeroepen voor de dienstplicht. Het gaat om een eerste groep van duizend mannen, de komende weken gevolgd door nog eens 2000. De oproep is bedoeld om de gelederen van het leger te versterken, nu Israël oorlog voert in de Gazastrook.

1 uur geleden
Opperrechters Bangladesh geven enig gehoor aan massale protesten

DHAKA (ANP/AFP) - Het hooggerechtshof van Bangladesh heeft tot op zekere hoogte gehoor gegeven aan de betogers tegen een oud quotasysteem voor het toebedelen van banen bij de overheid. Afgelopen week barstten in heel het land felle en gewelddadige protesten los tegen het in 2018 afgeschafte oude stelsel, omdat het door de rechterlijke macht weer in ere leek te worden hersteld.

3 uur geleden
Premier Netanyahu ontmoet president Biden dinsdag in Washington

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet dinsdagmiddag in Washington de Amerikaanse president Joe Biden, meldt de Israëlische regering. Eerder waren er berichten dat de ontmoeting maandag zou zijn, maar Netanyahu vertrekt maandag naar de VS. Woensdag spreekt hij het Amerikaanse Congres (parlement) toe over zijn oorlog in de Gazastrook.

4 uur geleden
Sanaa: doden en tientallen gewonden bij luchtaanval Israël

SANAA (ANP/RTR) - Medische hulpdiensten in het door de Houthi's beheerste deel van Jemen melden zes doden en meer dan tachtig gewonden als gevolg van de Israëlische luchtaanval op de havenstad Hodeidah aan de Rode Zee. Israël heeft de stad zaterdag gebombardeerd na een raketaanval van de Houthi's op Tel Aviv waar een dode en meerdere gewonden bij vielen.

5 uur geleden
Veel wateroverlast en schade na heftig onweer in Frankrijk

MEURES/CHAUMONT (ANP) - Het Franse noordoostelijke departement Haute-Marne is zaterdagavond en de daarop volgende nacht getroffen door hevig onweer. Er viel volgens Franse media per uur tien keer meer regen dan normaal voor onweersbuien in de zomer. Vijf mensen zijn voor behandeling naar ziekenhuizen gebracht. De meesten hadden onderkoelingsverschijnselen. De schade die door de wateroverlast is veroorzaakt, is volgens de media aanzienlijk.

7 uur geleden
Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

10 uur geleden
Trump vraagt zich in interview af hoe aanslagpleger op dak kwam

GRAND RAPIDS (ANP) - Oud-president Donald Trump is voor de aanslag vorige week niet gewaarschuwd dat er een veiligheidsprobleem was bij zijn campagnebijeenkomst in Pennsylvania. In een interview met Fox News had Trump het zaterdagavond over een fout, maar was hij niet specifiek over wie er volgens hem dan de mist in is gegaan.

12 uur geleden