Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

A. ontkende dat hij op 8 mei tijdens de pro-Palestinademonstratie vanaf de barricades bij de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam aan de Oudezijds Voorburgwal agenten heeft bekogeld. Volgens de officier van justitie hebben twee agenten hem stenen zien gooien naar de ME'ers en hun shovel. Ze noemde dit laakbaar en strafbaar gedrag. A. zat ruim twee weken vast.

"Het OM beschuldigt me van het gooien van stenen en ballonnen met vloeistof vanaf de barricade. Ik wil heel duidelijk maken dat ik nooit op een barricade ben gaan staan bij een politieke demonstratie", zei de in Nieuw-Zeeland geboren student tegen de rechter. "Ik gooide geen objecten naar de politie." Hij was de zevende en laatste verdachte van de studentenprotesten tijdens een snelrechtzitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Advocaat: gebrek aan bewijs

Zijn advocaat zei dat A. de intentie had deel te nemen aan een vreedzame demonstratie. Zij pleitte met succes voor vrijspraak bij gebrek aan bewijs. Ze voerde onder meer aan dat het signalement van de stenengooier niet voldoet aan de uiterlijke kenmerken van haar cliënt. Volgens haar zijn er evenmin beelden van A. op een van de drie barricades en was de student niet in de buurt van de shovel. Hij bevond zich op het Binnengasthuisterrein, zei ze.

De volgende zitting over de ongeregeldheden tijdens de pro-Palestinademonstraties in Amsterdam is woensdag 29 mei, met drie verdachten.

Meer uit Binnenland

Oranjelegioen in fanzone Hamburg even stil bij Pools doelpunt

HAMBURG (ANP) - De supporters van het Nederlands elftal in de fanzone in Hamburg vielen even stil toen Polen in de 17e minuut op 1-0 voorsprong kwam door een kopbal van Adam Buksa. Aanwezige Poolse fans juichten en er werden rode fakkels afgestoken.

1 uur geleden
Politie: man met bijl Hamburg had het niet voorzien op Oranjefans

HAMBURG (ANP) - De man die zondagmiddag in Hamburg dreigde met een bijl en een molotovcocktail had het niet voorzien op Oranjefans. Dit zegt een woordvoerster van de politie in Hamburg tegen het ANP. "We gaan ervan uit dat het niks met voetbal te maken heeft", aldus de woordvoerster. De man is neergeschoten door de politie in de rosse buurt in de Duitse stad.

3 uur geleden
Politie overmeestert man met bijl in Hamburg bij fanmars Oranje

HAMBURG (ANP) - In Hamburg heeft de politie een man overmeesterd die agenten met een bijl zou hebben bedreigd. De man had ook een molotovcocktail bij zich. De agenten hebben de aanvaller neergeschoten, schrijft de Duitse politie op X. De aanvaller raakte gewond en krijgt medische zorg.

3 uur geleden
Voor het eerst gewonde behandeld op Karel Doorman in Rode Zee

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse marineschip Karel Doorman heeft tijdens de missie in de Rode Zee voor het eerst een gewonde aan boord behandeld, meldt het ministerie van Defensie. Het gaat om een opvarende van een koopvaardijschip dat in de Golf van Aden door twee raketten werd geraakt.

4 uur geleden
Drukte met fans bij trams naar Volksparkstadion

HAMBURG (ANP) - Duizenden supporters zijn op weg naar het Volksparkstadion in Hamburg waar het Nederlands elftal om 15.00 uur aftrapt voor de eerste groepswedstrijd tegen Polen. Het overgrote deel reist met de tram, omdat het stadion op enkele kilometers van het fanplein ligt. Daar eindigde rond 11.30 uur de fanmars. Supporters zonder kaartje kunnen op het plein de wedstrijd volgen op een groot scherm.

4 uur geleden
Duizenden Oranjefans lopen mars door Hamburg

HAMBURG (ANP) - Duizenden Oranjefans hebben zondagochtend een mars gelopen door Hamburg, voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd van het Nederlands elftal. Oranje trapt om 15.00 uur af tegen Polen. Volgens de organisatie hebben 40.000 mensen meegelopen met de mars.

5 uur geleden
Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling ondanks gure wind

AMSTERDAM (ANP) - Hartverwarmend, zo noemt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de afgelopen Nacht van de Vluchteling zondagochtend. Een recordaantal van zo'n 7000 lopers heeft ruim 1,6 miljoen euro opgehaald. Zij hebben "dwars door de nacht en de gure wind heen, letterlijk en figuurlijk, aandacht gevraagd voor vluchtelingen en geld bij elkaar gebracht", aldus Ceelen.

5 uur geleden