Rechter: provincie te laks met uitstootregels Tata Steel
HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ging te soepel om met regels voor de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden bij staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden. De rechter vernietigt het besluit waarmee de provincie de maximale uitstoot door één van de hoogovens van het bedrijf had bepaald. Het provinciebestuur is nu verplicht om te onderzoeken of strengere milieueisen mogelijk zijn.
De rechtszaak werd aangespannen door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die vond dat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie milieuregels handhaaft, strenger moet optreden tegen Tata Steel. Fabrieken van de staalmaker in IJmuiden volgens de inspectie te veel schadelijke stikstofoxiden uit.
Daarbij voerde de inspecteur aan dat de Europese normen voor de staal- en ijzerindustrie strenger zijn. Als staalfabrikanten voor hoogovens de best beschikbare technieken gebruiken, zou volgens de Europese Commissie een maximale uitstoot van 100 milligram stikstofoxiden per vierkante nanometer mogelijk zijn. Tata Steel was gebonden aan een bovengrens van 140 milligram.
Lagere uitstoot mogelijk
De rechter ging mee in het betoog en oordeelde dat de omgevingsdienst niet goed genoeg heeft onderzocht of met andere productietechnieken een lagere uitstoot mogelijk is.
Het besluit betekent niet dat de hoogoven in IJmuiden per direct moet worden stilgelegd. Zo blijft de huidige maximumwaarde gelden, totdat Noord-Holland een nieuw besluit heeft genomen. De rechter wil zo voorkomen dat oudere regels van de provincie voor Tata Steel weer gaan gelden, met een nog hogere bovengrens voor stikstofoxiden.
Tata Steel is de grootste industriële uitstoter van stikstofoxiden in Nederland. De ILT herinnerde tijdens de rechtszaak aan de schade die de stoffen veroorzaken. De dienst wees op onderzoek van de Gezondheidsraad, die becijferde dat in Nederland 2600 mensen per jaar voortijdig overlijden door blootstelling aan stikstofoxiden.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Bijlmervliegramp die precies 32 jaar geleden plaatsvond, is "onderdeel van onze nationale geschiedenis", zei burgemeester Femke Halsema vrijdagavond bij de jaarlijkse herdenking in Amsterdam-Zuidoost. "Voor veel bewoners is er een Zuidoost van voor de ramp en een Zuidoost van na de ramp", aldus de burgemeester. Bij de ramp stortte een vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, waarbij voor zover bekend 43 mensen omkwamen.
3 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De eerste repatriëringsvlucht met Nederlanders uit Libanon is geland. Het toestel, een militaire Airbus A330, kwam om 20.52 uur aan op de luchtmachtbasis Eindhoven. Aan boord zijn 185 mensen, onder wie iets meer dan honderd Nederlanders.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aan boord van de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon zijn 185 mensen, meldt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder hen zijn iets meer dan honderd Nederlanders, een exact aantal kan het ministerie nog niet geven. Ook vliegen Belgen, Finnen en Ieren mee in de militaire Airbus A330. Het toestel komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis in Eindhoven.
6 uur geledenVELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.
7 uur geledenHAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
9 uur geleden