Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter oordeelt woensdag over schorsing directeur Haga Lyceum

Rechter oordeelt woensdag over schorsing directeur Haga Lyceum

AMSTERDAM (ANP) - De rechter beslist woensdag of de schorsing van directeur-bestuurder Soner Atasoy en het ontslag van de secretaris van het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam rechtmatig zijn. Het bestuur ligt met elkaar overhoop nadat voorzitter Mohamed Laamimach de overige twee bestuursleden de wacht had aangezegd. Zij menen echter dat dit besluit niet rechtsgeldig is en willen dat Laamimach het veld ruimt. Het is nu aan de rechter om te bepalen wie het voor het zeggen heeft op de omstreden islamitische middelbare school.

De voorzitter heeft Atasoy geschorst en inmiddels ook ontslagen, omdat hij vanuit de school veel signalen zou hebben gekregen over onder meer autoritair gedrag van de directeur en gevoelens van angst over zijn bewind. Laamimach wil daarom een onafhankelijk onderzoek naar deze gang van zaken en schorste Atasoy omdat hij het niet wenselijk vond dat die in de tussentijd nog op de school zou zijn. Hij nam deze beslissing in zijn eentje, omdat het derde bestuurslid - de secretaris - zich achter Atasoy schaarde. Volgens zijn advocaat heeft hij als toezichthouder echter een doorslaggevende stem. Het ontslag van de secretaris volgde na een vertrouwensbreuk.

Volgens de advocaten van Atasoy en de secretaris is Laamimach echter bezig met "het plegen van een regelrechte staatsgreep" op het Cornelius Haga Lyceum. Hij houdt zich daarbij niet aan de statuten en tracht "als ware het een spelletje Mens Erger Je Niet is" zijn medebestuurders "als pionnen te slaan", aldus een van de raadslieden. De school, die al langere tijd onder vuur ligt, is volgens hen gebaat bij rust en duidelijkheid over de dagelijkse leiding. "Het ontslag van Atasoy als 'architect' van de school en het enige andere lid van het algemeen bestuur is niet in het belang van de organisatie."

Angstbewind

Atasoy ontkent dat er problemen zijn op de werkvloer en zegt dat het personeel zijn instructies nog altijd opvolgt. Daar wringt volgens de raadsman van Laamimach dan ook de schoen: "Het lijkt nog steeds alsof hij de leiding neemt en dat is ook een van de discussiepunten, dat hij zo ontzettend autoritair is." Volgens de voorzitter is het logisch dat signalen over zijn angstbewind niet worden gemeld bij de directeur zelf.

Beide partijen kwamen tijdens de zitting al wel tot de conclusie dat het in de toekomst beter is het bestuur te voorzien van meer dan drie leden, om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Volgens Laamimach staat er een interim-bestuurder klaar om de taken van Atasoy over te nemen.

Meer uit Binnenland

Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

5 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

6 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

10 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

11 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

11 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

11 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

11 uur geleden