Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter oordeelt woensdag over schorsing directeur Haga Lyceum

Rechter oordeelt woensdag over schorsing directeur Haga Lyceum

AMSTERDAM (ANP) - De rechter beslist woensdag of de schorsing van directeur-bestuurder Soner Atasoy en het ontslag van de secretaris van het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam rechtmatig zijn. Het bestuur ligt met elkaar overhoop nadat voorzitter Mohamed Laamimach de overige twee bestuursleden de wacht had aangezegd. Zij menen echter dat dit besluit niet rechtsgeldig is en willen dat Laamimach het veld ruimt. Het is nu aan de rechter om te bepalen wie het voor het zeggen heeft op de omstreden islamitische middelbare school.

De voorzitter heeft Atasoy geschorst en inmiddels ook ontslagen, omdat hij vanuit de school veel signalen zou hebben gekregen over onder meer autoritair gedrag van de directeur en gevoelens van angst over zijn bewind. Laamimach wil daarom een onafhankelijk onderzoek naar deze gang van zaken en schorste Atasoy omdat hij het niet wenselijk vond dat die in de tussentijd nog op de school zou zijn. Hij nam deze beslissing in zijn eentje, omdat het derde bestuurslid - de secretaris - zich achter Atasoy schaarde. Volgens zijn advocaat heeft hij als toezichthouder echter een doorslaggevende stem. Het ontslag van de secretaris volgde na een vertrouwensbreuk.

Volgens de advocaten van Atasoy en de secretaris is Laamimach echter bezig met "het plegen van een regelrechte staatsgreep" op het Cornelius Haga Lyceum. Hij houdt zich daarbij niet aan de statuten en tracht "als ware het een spelletje Mens Erger Je Niet is" zijn medebestuurders "als pionnen te slaan", aldus een van de raadslieden. De school, die al langere tijd onder vuur ligt, is volgens hen gebaat bij rust en duidelijkheid over de dagelijkse leiding. "Het ontslag van Atasoy als 'architect' van de school en het enige andere lid van het algemeen bestuur is niet in het belang van de organisatie."

Angstbewind

Atasoy ontkent dat er problemen zijn op de werkvloer en zegt dat het personeel zijn instructies nog altijd opvolgt. Daar wringt volgens de raadsman van Laamimach dan ook de schoen: "Het lijkt nog steeds alsof hij de leiding neemt en dat is ook een van de discussiepunten, dat hij zo ontzettend autoritair is." Volgens de voorzitter is het logisch dat signalen over zijn angstbewind niet worden gemeld bij de directeur zelf.

Beide partijen kwamen tijdens de zitting al wel tot de conclusie dat het in de toekomst beter is het bestuur te voorzien van meer dan drie leden, om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Volgens Laamimach staat er een interim-bestuurder klaar om de taken van Atasoy over te nemen.

Meer uit Binnenland

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

DEN HAAG (ANP) - Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is.

14 minuten geleden
Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

DEN HAAG (ANP) - Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs. Daarvoor wordt 65 miljoen euro gereserveerd, ruim 2 miljoen euro meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) donderdag.

41 minuten geleden
Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

1 uur geleden
Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

3 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

5 uur geleden
CJO roept op tot maatregelen tegen groeiende Jodenhaat

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van het Centraal Joods Overleg (CJO) roept de overheid en bestuurders op om op te treden tegen de groeiende Jodenhaat in Nederland. "Ministerraad, overheid, bestuurders: neem eindelijk concrete maatregelen om de Joodse gemeenschap te beschermen", zeggen voorzitter Chanan Hertzberger en vicevoorzitter Hans Weijel van het CJO in een interview met De Telegraaf.

8 uur geleden
ANWB verwacht veel verkeer op de weg rond Pasen

DEN HAAG (ANP) - Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

8 uur geleden