Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter oordeelt over van corruptie verdachte Vestia-medewerkers

Rechter oordeelt over van corruptie verdachte Vestia-medewerkers

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag doet vrijdag uitspraak in een zaak waarin oud-medewerkers van Vestia worden verdacht van corruptie, oplichting en valsheid in geschrifte. De twee hoofdverdachten zouden onder andere zijn omgekocht om klussen van de woningcorporatie aan bepaalde onderhouds- en schoonmaakbedrijven te gunnen.

Het Openbaar Ministerie eiste celstraffen van vier en drie jaar tegen de voormalige vastgoedbeheerder en een medewerker sociaal beheer van de corporatie, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ze worden verdacht van het aannemen van steekpenningen. Die zouden ze jarenlang hebben ontvangen van schoonmaak- en onderhoudsbedrijven uit de regio Rotterdam in ruil voor klussen. In totaal is de woningcorporatie voor ongeveer 2,5 miljoen euro benadeeld door deze malafide praktijken en dat treft ook de sociale huurders, stelt justitie.

Naast het aannemen van steekpenningen zouden er ook facturen zijn opgesteld voor spookopdrachten. Daarnaast werden volgens openbaar aanklagers offertes van onderaannemers opgehoogd zonder dat zij daar zelf vanaf wisten. Het verschil tussen die bedragen verdeelden de verdachten onderling.

Geldboetes

Tegen betrokken bedrijven eiste het OM geldboetes. Tegen de overige verdachten zijn straffen geëist variërend van taakstraffen tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.

Het is niet het eerste schandaal rond Vestia, ooit de grootste woningcorporatie van Nederland. De corporatie viel in 2012 bijna om door een ander groot schandaal rond de aankoop van derivaten ter waarde van miljarden euro's. Het ging om complexe financiële producten die bescherming moesten bieden tegen rentestijgingen. Toen de rentes begonnen te dalen zorgden de derivaten voor grote financiële problemen. Uiteindelijk bleek dat de kasbeheerder samen met een financieel tussenpersoon miljoenen euro's aan commissies had opgestreken voor de derivatendeals.

Meer uit Financieel

Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

38 minuten geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

39 minuten geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

PARIJS (ANP) - De jaarlijkse investeringen van de Europese Unie in schone energie moeten tegen 2030 aanzienlijk stijgen als de energiesector in 2050 wereldwijd op netto nul CO2-uitstoot wil uitkomen. Die oproep doen het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB) in Parijs, waar een internationale conferentie over de energietransitie plaatsvindt.

2 uur geleden
Prijzen 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee 3 procent stegen.

2 uur geleden
Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

11 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

11 uur geleden