Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter: niet meer inspanning nodig evacuatie Afghaanse gezinnen

Rechter: niet meer inspanning nodig evacuatie Afghaanse gezinnen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid hoeft niet "meer of andere inspanningen" te verrichten bij de evacuatie van vier Afghaanse vrouwen en hun gezinnen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag beslist. De gezinnen, zeventien personen onder wie tien kinderen, hadden een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat.

De Staat erkent dat drie van de vier gezinnen naar Nederland gehaald moeten worden, de landsadvocaat zei tijdens de zitting begin deze maand dat dit waarschijnlijk binnen een maand zal gebeuren. "Tussen partijen staat niet ter discussie dat de Staat de intentie heeft en zich inspant om personen die daarvoor in aanmerking komen naar Nederland over te brengen. In dit kort geding moet worden beoordeeld of de Staat meer moet doen dan hij (tot) nu doet om eisers - die in levensgevaar verkeren - naar Nederland over te brengen", aldus de rechter.

De rechter meent dat "niet of onvoldoende duidelijk is dat de overbrenging naar Nederland" sneller kan. De situatie in Afghanistan is erg onoverzichtelijk sinds de machtsovername door de Taliban afgelopen zomer. Daarnaast hadden niet alle gezinsleden die geëvacueerd moeten worden een paspoort.

Onduidelijkheid

In het geval van het vierde gezin bestond onduidelijkheid over de evacuatie. De vrouw had zich op het vliegveld gemeld voor evacuatie, waar haar duidelijk werd gemaakt dat ze zou worden geregistreerd. Eind november liet de Nederlandse overheid haar weten dat ze toch niet in aanmerking kwam om met haar gezin naar Nederland te komen. De Staat is daarom volgens de rechter niet verplicht om deze familie te evacueren. "Wel is de communicatie met deze familie uiterst ongelukkig verlopen. Daarom geeft de rechter de Staat in overweging om deze familie alsnog de kans te bieden naar Nederland te komen."

In totaal evacueerde Nederland zo'n 2200 Afghanen die hier asiel hebben aangevraagd. De massale vlucht van Afghanen, ook naar andere Europese landen, kwam afgelopen zomer op gang na de machtsovername door de Taliban. Dat gebeurde toen westerse landen hun troepen uit Afghanistan terugtrokken.

Meer uit Binnenland

Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

1 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

16 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

19 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

20 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

21 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

22 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

23 uur geleden