Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter New York staat misbruikprocedure tegen prins Andrew toe

Rechter New York staat misbruikprocedure tegen prins Andrew toe

NEW YORK (ANP) - De rechter in New York vindt dat de 38-jarige Virginia Giuffre een misbruikzaak heeft tegen de Britse prins Andrew. Ze wil een proces beginnen tegen de prins omdat hij haar in 2001 als 17-jarige tiener, toen ze Virginia Roberts heette, drie keer zou hebben misbruikt. Dat was in de kringen van de steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die in 2019 zelfmoord pleegde in een cel in New York. Epstein zou Giuffre hebben opgedragen seks met de prins te hebben.

Giuffre diende vorig jaar een klacht in. Een belangrijk obstakel voor de procedure tegen de 61-jarige zoon van de Britse koningin leek de deal die Giuffre in 2009 sloot met Epstein. In de net gepubliceerde, eerder geheime, overeenkomst staat dat ze een half miljoen dollar van Epstein heeft gekregen en in ruil daarvoor geen klachten tegen hem zou indienen. Maar daarbij werd ook uitdrukkelijk vastgelegd dat Giuffre geen juridische stappen meer onderneemt "op basis van klachten die ze had of heeft" tegen de entourage van Epstein. Die wordt omschreven als de "volwassen mannelijke leeftijdsgenoten, waaronder royals, politici, academici, zakenmensen en/of andere professionele en persoonlijke kennissen" van Epstein.

Maar de overeenkomst van twaalf pagina's tussen Epstein en Giuffre uit 2009 vormt volgens de rechter geen belemmering. Giuffre eist schadevergoeding en baseert haar claim op klachten die ze na het sluiten van de overeenkomst heeft gekregen, zoals emotionele problemen door het misbruik.

Lastige positie

De rechter in New York benadrukte dat zijn besluit niet betekent dat hij denkt dat Andrew schuldig is. Hij oordeelde alleen over de vraag of Giuffre de prins kan aanklagen. Het Britse koningshuis wil niet reageren. Een woordvoerder van Buckingham Palace zei volgens de BBC geen uitspraken te doen over een juridische procedure die nog niet is afgerond.

Dat de misbruikzaak kan doorgaan, plaatst Andrew in een lastige positie. De rechtszaak begint mogelijk al in het najaar. De prins heeft de beschuldigingen van Giuffre steeds tegengesproken en heeft dan de kans publiekelijk zijn naam te zuiveren. Het is volgens Britse media nog maar de vraag of de koninklijke familie zit te wachten op berichten over de prins die uitvoerig aan de tand wordt gevoeld voor de rechter.

Andrew wordt niet strafrechtelijk vervolgd en heeft nog mogelijkheden om onder de zaak uit te komen. Hij zou kunnen proberen een schikking te treffen met Giuffre, bijvoorbeeld door haar een vergoeding aan te bieden in ruil voor het stopzetten van het proces. Dan zou echter slecht kunnen uitpakken voor zijn reputatie, omdat er dan geen uitspraak komt over de schuldvraag.

Meer uit Buitenland

Aanvaller kinderspeelplaats Annecy voorgeleid

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, wordt zaterdag verhoord door een onderzoeksrechter. Een psychiater en politiemensen hebben vooralsnog de man niet kunnen bewegen iets zeggen, melden Franse media. Hij zou zich ook tegen bewakers verzetten. Over het motief van de man is niets bekend.

1 uur geleden
Khartoem relatief kalm bij aanvang 24 uurswapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP/RTR) - De Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens waarnemers zaterdagmorgen relatief kalm, sinds de strijdende partijen hebben ingestemd met een gevechtspauze van 24 uur op zaterdag. Dat bestand is afgesproken in de Saudische stad Jeddah. Daar proberen Amerikaanse en Saudische diplomaten de Soedanese militairen en de rivaliserende Rapid Support Forces (RSF) te bewegen op zijn minst tijdelijk de wapens neer te leggen om humanitaire hulp en evacuaties mogelijk te maken.

2 uur geleden
Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

8 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag levend teruggevonden. Ze zijn naar de hoofdstad Bogota overgebracht voor medisch onderzoek. President Gustavo Petro kondigde de vondst van de kinderen opgetogen aan: "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden."

10 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

15 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

16 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

18 uur geleden