Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter New York staat misbruikprocedure tegen prins Andrew toe

Rechter New York staat misbruikprocedure tegen prins Andrew toe

NEW YORK (ANP) - De rechter in New York vindt dat de 38-jarige Virginia Giuffre een misbruikzaak heeft tegen de Britse prins Andrew. Ze wil een proces beginnen tegen de prins omdat hij haar in 2001 als 17-jarige tiener, toen ze Virginia Roberts heette, drie keer zou hebben misbruikt. Dat was in de kringen van de steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die in 2019 zelfmoord pleegde in een cel in New York. Epstein zou Giuffre hebben opgedragen seks met de prins te hebben.

Giuffre diende vorig jaar een klacht in. Een belangrijk obstakel voor de procedure tegen de 61-jarige zoon van de Britse koningin leek de deal die Giuffre in 2009 sloot met Epstein. In de net gepubliceerde, eerder geheime, overeenkomst staat dat ze een half miljoen dollar van Epstein heeft gekregen en in ruil daarvoor geen klachten tegen hem zou indienen. Maar daarbij werd ook uitdrukkelijk vastgelegd dat Giuffre geen juridische stappen meer onderneemt "op basis van klachten die ze had of heeft" tegen de entourage van Epstein. Die wordt omschreven als de "volwassen mannelijke leeftijdsgenoten, waaronder royals, politici, academici, zakenmensen en/of andere professionele en persoonlijke kennissen" van Epstein.

Maar de overeenkomst van twaalf pagina's tussen Epstein en Giuffre uit 2009 vormt volgens de rechter geen belemmering. Giuffre eist schadevergoeding en baseert haar claim op klachten die ze na het sluiten van de overeenkomst heeft gekregen, zoals emotionele problemen door het misbruik.

Lastige positie

De rechter in New York benadrukte dat zijn besluit niet betekent dat hij denkt dat Andrew schuldig is. Hij oordeelde alleen over de vraag of Giuffre de prins kan aanklagen. Het Britse koningshuis wil niet reageren. Een woordvoerder van Buckingham Palace zei volgens de BBC geen uitspraken te doen over een juridische procedure die nog niet is afgerond.

Dat de misbruikzaak kan doorgaan, plaatst Andrew in een lastige positie. De rechtszaak begint mogelijk al in het najaar. De prins heeft de beschuldigingen van Giuffre steeds tegengesproken en heeft dan de kans publiekelijk zijn naam te zuiveren. Het is volgens Britse media nog maar de vraag of de koninklijke familie zit te wachten op berichten over de prins die uitvoerig aan de tand wordt gevoeld voor de rechter.

Andrew wordt niet strafrechtelijk vervolgd en heeft nog mogelijkheden om onder de zaak uit te komen. Hij zou kunnen proberen een schikking te treffen met Giuffre, bijvoorbeeld door haar een vergoeding aan te bieden in ruil voor het stopzetten van het proces. Dan zou echter slecht kunnen uitpakken voor zijn reputatie, omdat er dan geen uitspraak komt over de schuldvraag.

Meer uit Buitenland

Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

57 minuten geleden
Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om verdachte koffer

CHARLEROI (ANP) - Een terminal van de internationale luchthaven van Charleroi is vrijdagavond ontruimd omdat er een verdachte koffer was aangetroffen. Het bleek loos alarm. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, waren er geen grote problemen. De evacuatie verliep rustig. Passagiers moesten buiten wachten.

2 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

6 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

7 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

9 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

11 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

12 uur geleden