Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter moet beslissen over mondkapjes-ton Sywert van Lienden

Rechter moet beslissen over mondkapjes-ton Sywert van Lienden

AMSTERDAM (ANP) - Waar moet het geld vandaan komen, zodat Sywert van Lienden een advocaat kan betalen in de mondkapjes-affaire? Die vraag wordt uiterlijk 7 mei door de rechter beantwoord. Van Lienden had een kort geding aangespannen tegen de Stichting Hulptroepen Alliantie, die beslag heeft gelegd op een bedrag dat volgens hem bedoeld is voor rechtsbijstand.

De SHA noemde het dinsdag het "een raadsel" waarom Van Lienden meent dat de stichting zijn verweer moet bekostigen. "De vraag is wie de rekening moet betalen. Wat SHA betreft: niet zij."

Van Lienden verdiende samen met zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel miljoenen euro's met een omstreden mondkapjesdeal die zij met de overheid sloten. Ze hadden aan het begin van de coronapandemie publiekelijk aangegeven zonder winstoogmerk te werken. Achteraf bleek dat ze de bestelling uitvoerden namens hun commerciële bedrijf Relief Goods Alliance (RGA) in plaats van hun Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Hierdoor verdienden zij meerdere miljoenen per persoon.

Civiele procedure

Maandag was eveneens in de Amsterdamse rechtbank een civiele procedure waarin de overheid dat geld terug probeert te vorderen. Die zaak gaat de komende maanden verder, een uitspraakdatum is nog niet bekend. Er loopt ook nog een strafrechtelijke procedure.

Op de rekeningen van alle drie de mannen was beslag gelegd. Vorig jaar is daarvan een ton per persoon vrijgekomen voor juridische bijstand. Van Lienden had op dat moment echter geen advocaat, waardoor het geld op zijn rekening bleef staan en de SHA er beslag op liet leggen.

Aan de rechter

In verschillende recente interviews zei Van Lienden dat hij zich geen advocaat kan veroorloven, omdat hij geen geld meer heeft. De stichting heeft nu aangegeven de kosten van het kort geding te betalen, zodat Van Lienden dinsdag wel een advocaat naast zich had zitten. "Dat vinden wij redelijk", zei de bestuurder. Verder is het wat hem betreft aan de rechter. Hij wees op een Zwitserse bankrekening waarop Van Lienden ook 3 miljoen euro zou hebben staan, een deel van de mondkapjes-winst.

Het Openbaar Ministerie is de grootste beslagnemer, niet de SHA, betoogden de advocaten van de stichting. Daarom moet er nu niet aangeklopt worden bij een private partij, vinden zij. De rechter doet uiterlijk 7 mei, "of zoveel eerder als mogelijk" uitspraak in de kwestie.

Meer uit Binnenland

Grote brand bij bedrijf Oss nog steeds niet geblust na 24 uur

OSS (ANP) - De grote brand bij distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is na 24 uur nog steeds niet onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De brandweer is er al sinds vrijdagochtend 04.30 uur aan het blussen. De brand is in de loop van vrijdagavond alleen maar groter geworden.

1 uur geleden
Meer aandacht voor veiligheid tijdens dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - In heel Nederland zijn zaterdag bijeenkomsten en plechtigheden in verband met dodenherdenking. Om 20.00 uur is het twee minuten stil om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gelden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen om de kans op protestacties of verstoringen te verkleinen. Zo wordt er met een reserveringssysteem gewerkt en worden alle aanwezigen bij aankomst gefouilleerd.

1 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

1 uur geleden
Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

UTRECHT (ANP) - De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in de regio Twente verboden. Dat betekent dat de bussen in steden als Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal op 6 mei toch gewoon rijden. Vervoersbedrijf Arriva had een kort geding aangespannen om de staking, die was aangekondigd door vakbond FNV, te voorkomen.

8 uur geleden
Nieuwe regering Sint-Maarten beëdigd, vragen over lange screening

PHILIPSBURG (ANP) - Op Sint-Maarten is vrijdagochtend (lokale tijd) de nieuwe regering van het eiland beëdigd onder leiding van premier Luc Mercelina. De ministersploeg is nog niet compleet; de screeningsprocedure van twee beoogde ministers is na meer dan twee maanden nog niet afgerond. Regeringspartij PFP eist duidelijkheid hierover.

10 uur geleden
Bloemen, knuffels en kaarsen bij wake voor Gaza in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen mensen zijn vrijdagavond samengekomen in Amsterdam voor een herdenking en wake voor Gaza en de Holocaust. Bij het Homomonument op de Westermarkt hebben ze een hoop bloemen en knuffels neergelegd en er zijn kaarsen aangestoken.

11 uur geleden
Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

DEN HAAG (ANP) - In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

12 uur geleden