Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter legt voorwaardelijke celstraf op om bedreiging ministers

Rechter legt voorwaardelijke celstraf op om bedreiging ministers

DEN HAAG (ANP) - Voor het bedreigen van diverse politici heeft de rechtbank in Den Haag een 56-jarige man uit die stad veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken. De man bedreigde onder meer premier Mark Rutte en de ministers Sigrid Kaag (toen nog Buitenlandse Zaken) en Hugo de Jonge (toen Volksgezondheid) online.

De straf die de rechter oplegde, was gelijk aan de eis van de officier van justitie. De zaak tegen de Hagenaar was de eerste in een reeks van zes zaken maandag tegen verdachten van bedreiging van bewindslieden en (oud-)Kamerleden.

"Laten we hopen dat binnenkort een Nederlandse Breivik opruiming gaat houden in de nazi zwijnenstal die we kennen als het Binnenhof", zo schreef de man op Instagram. Hij verwees daarmee naar Anders Breivik, die 77 Noorse jongeren vermoordde in 2011.

Coronacrisis

De officier van justitie rekende de man het dreigement zwaar aan. "Politici moeten hun werk kunnen doen, moeten maatregelen kunnen nemen zonder dat hun leven of veiligheid in gevaar zijn." De man zei tegen de politierechter dat hij spijt heeft van zijn onlinedreigement op Instagram, dat hij gepost heeft "zonder er bij na te denken".

Hij noemde met name minister De Jonge, die als minister in coronatijd over vaccineren zei: "We gaan van huis tot huis, van arm tot arm." Daarnaast voelde de verdachte zich in coronatijd "heel erg beperkt" in zijn burgerrechten. Die bedreigingen waren ook gericht tegen minister Wopke Hoekstra (toen Financiën), voormalig PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen en toenmalig fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers.

Ook de coronacrisis mag hier nooit toe leiden, zei de aanklager. "Niet alleen u, maar de hele samenleving, de hele wereld had het zwaar. Politici hebben zich niet populair gemaakt, maar zij deden hun werk. Die frustratie mag nooit vrijbrief zijn dit soort berichten op internet te plaatsen."

Meer uit Binnenland

Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

3 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

5 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

5 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

5 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

8 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

12 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

15 uur geleden