Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter houdt verhuizing dolfijnen Dolfinarium naar China tegen

Rechter houdt verhuizing dolfijnen Dolfinarium naar China tegen

AMSTERDAM (ANP) - De verhuizing van acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen van het Dolfinarium in Harderwijk naar een attractiepark in China kan voorlopig niet doorgaan. Dit besloot de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam dinsdag.

In een spoedprocedure vroegen dierenwelzijnsorganisaties Sea Shepherd en House of Animals vorige week om de verhuizing van de zeezoogdieren naar attractiepark Hainan Ocean Paradise tegen te houden. De rechter heeft het verzoek toegewezen.

De dierenwelzijnsorganisaties willen voorkomen dat het Chinese attractiepark de dolfijnen commercieel gaat gebruiken voor vermaak. Dat vinden ze geen verbetering van het dierenwelzijn. De dieren zijn nog slechter af als ze in China alsnog door hoepels moeten springen, stelt Sea Shepherd.

Dolblij

Oprichter Karen Soeters van House of Animals reageert dolblij op het vonnis. "Ik ben waanzinnig blij met deze uitspraak. Aan de andere kant had ik niet anders verwacht omdat het niet anders kan", reageert Soeters. "Het park in China verkoopt over de rug van de dieren kaarten. In China gaan ze kunstjes doen, dat is zeker. Ze gaan naar plek in China waar van we zeggen dat het nog slechter is."

Op 23 november dient er bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam nóg een rechtszaak. Dan komt het beroepschrift aan de orde van de dierenwelzijnsorganisaties tegen het besluit van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de vergunning aan het Dolfinarium te verlenen. Beide organisaties tekenden bezwaar tegen dit besluit aan, maar de minister wees dat af. De rechter vindt dat de partijen de uitspraak van dit beroep dienen af te wachten.

Belang

"De voorzieningenrechter heeft daartoe overwogen dat het belang van het Dolfinarium om de zeezoogdieren nog voor de uitspraak op het beroep te kunnen overdragen aan China minder zwaar weegt dan het belang van Sea Shepherd om deze uitspraak af te wachten. Bij deze belangenafweging kent de voorzieningenrechter doorslaggevend gewicht toe aan de onomkeerbaarheid van een eventuele overdracht aan China. Het Dolfinarium mag dus geen gebruik maken van de uitvoervergunningen totdat op het beroep is beslist", aldus de rechter in het vonnis.

De vergunning voor de verhuizing van de zeezoogdieren loopt op 9 januari af.

Meer uit Binnenland

Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

56 minuten geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

6 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

9 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

13 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

15 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

16 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

16 uur geleden