Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter handhaaft voorlopig verbod paintballschieten op wolf

Rechter handhaaft voorlopig verbod paintballschieten op wolf

UTRECHT (ANP) - Het schieten met een paintballgeweer op een tamme wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe blijft nog minimaal een week verboden. Het verbod blijft in stand tot de voorzieningenrechter woensdag 30 november uitspraak doet over de kwestie, bepaalde ze woensdag in de zaak van De Faunabescherming tegen de provincie Gelderland.

De wolf is te tam geworden, waardoor het dier dicht in de buurt van mensen komt. In oktober zag de provincie dat de wolf dicht bij natuurfotografen kwam en later die maand doken er filmpjes op van een wolf dicht bij een racefietser en een gezin met jonge kinderen.

De provincie hoopt dat beschieten met verfballetjes helpt om het dier zo te laten schrikken dat de wolf weer mensenschuw wordt. De ontheffing geldt voor de hele provincie Gelderland, bleek tijdens de zitting.

Verkeerde methode

De Faunabescherming vindt paintballen een verkeerde methode en te gevaarlijk voor de welpen van het wolvenpaar in het park. Het experiment kan ertoe leiden dat een jonge wolf gewond raakt en door de verf op zijn lijf niet meer welkom is bij de roedel. Advocaat Bondine Kloostra: "De rust in het gebied is verstoord door jagers, bezoekers en mensen die buiten de paden komen. De rol van de overheid is om de rust in het gebied te garanderen, zodat de jonge wolf kan opgroeien in zijn natuurlijke omgeving en leert te jagen." De Faunabescherming pleit daarom voor alternatieven, zoals afsluiting van een deel van het park en meer toezicht.

In de rechtbank bleek dat de provincie veel alternatieven had overwogen, zoals het gebruik van katapulten, het gooien van stenen en het schieten met rubberen kogels. Volgens de provincie is het schieten met verfballetjes het meest veilig en nauwkeurig. "Door te schieten op de bilpartij, waar de spieren zitten, zal de wolf geen letsel oplopen", stelden de juristen van de provincie. "We denken dat het veilig kan bij een afstand van 15 tot 30 meter." Bovendien laat een verfballetje verf achter op de vacht, waardoor de ‘probleemwolf’ traceerbaar wordt.

Het schieten met verfballetjes is met veel regels omgeven. De schutter mag zich niet in de bosjes verschuilen, omdat het voor de wolf duidelijk moet zijn dat hij door de mens is beschoten. Ook mag niet worden geschoten op een wegrennend dier. Verder moeten handhavers altijd als duo opereren, zodat de tweede handhaver het publiek op afstand kan houden en kan observeren hoe het dier reageert.

Meer uit Binnenland

Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

1 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

3 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

5 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

5 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

8 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

11 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 dag geleden