Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter geeft maandag duidelijkheid over Cornelius Haga Lyceum

Rechter geeft maandag duidelijkheid over Cornelius Haga Lyceum

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam hoort maandag van de rechtbank of minister Arie Slob (Onderwijs) terecht heeft gezegd dat het moet opstappen. De islamitische middelbare school raakte vorig jaar maart in opspraak, nadat inlichtingendienst AIVD had gewaarschuwd dat de schoolleiding banden zou hebben met extremistische figuren. Het schoolbestuur vocht deze zogenoemde aanwijzing van de minister aan, die nooit eerder is gedaan.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) trok naar aanleiding van het AIVD-bericht aan de bel bij de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Zij vroeg daarop het bestuur om op te stappen.

Maar directeur-bestuurder Soner Atasoy liet direct in niet mis te verstane bewoordingen weten dat er niks klopt van de beschuldigingen. Volgens hem lag er juist een positief conceptrapport van de onderwijsinspectie over de school.

Onderzoek

Wat volgde was een aanvullend onderzoek van de inspectie. Dat leidde tot een vernietigend rapport over de school, waarin stond dat het Haga Lyceum onvoldoende afstand nam van omstreden figuren, dat het burgerschapsonderwijs ondermaats is en dat sprake was van financieel wanbeheer.

Het schoolbestuur wilde via de rechter publicatie van het rapport tegenhouden, maar dat mislukte. Slob kwam daarop in september met zijn aanwijzing, die het bestuur dwong binnen vier weken op te stappen. Toen dat niet gebeurde en het ook niet lukte een interim-bestuurder aan te stellen, wilde de minister de subsidie per 1 december stopzetten. De Raad van State stak daar een stokje voor en oordeelde dat de bewindsman te snel ging.

Probleem

Ondanks alles verdubbelde het aantal leerlingen in het nieuwe schooljaar. Dat zorgde voor een volgend probleem, want het schoolgebouw was niet groot genoeg voor zoveel nieuwe aanwas. Na een hoop gesteggel met de gemeente over extra huisvesting, zijn een paar noodlokalen ingericht.

Tijdens de rechtszaak over de aanwijzing bracht advocaat van het Haga Lyceum Wouter Pors het rapport naar voren van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Die constateerde dat, hoewel de waarschuwing van de AIVD terecht was, de berichten soms ook onzorgvuldig, ongenuanceerd of onrechtmatig waren. Pors denkt dat de school een "heel goede kans" maakt om zijn gelijk te krijgen. "Als dat het geval is, keert de rust hopelijk terug en kan verder worden gegaan met het geven van onderwijs", zei hij.

Meer uit Binnenland

Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

7 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

7 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

10 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

11 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

11 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

12 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

12 uur geleden