Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter EU draait sancties tegen Russische miljardairs terug

Rechter EU draait sancties tegen Russische miljardairs terug

LUXEMBURG (ANP) - De Europese rechter geeft twee Russische miljardairs gelijk die de sancties aanvochten die de Europese Unie hun heeft opgelegd. De EU heeft die strafmaatregelen niet genoeg onderbouwd, zegt het Gerecht van de EU. Het is niet voor het eerst dat het hof een streep zet door EU-sancties.

De EU zette zakenlieden Michail Fridman en Petr Aven meteen na de Russische invasie van Oekraïne twee jaar geleden op haar sanctielijst. De Joods-Russische Fridman en Lets-Russische Aven mochten de unie niet meer in en konden niet meer bij hun daar ondergebrachte vermogen. De twee oprichters van het Alfa-imperium, met onder meer de grootste private bank van Rusland, zouden het regime van president Vladimir Poetin financieel en anderszins steunen en zo meewerken aan de oorlog in Oekraïne.

Uit het bewijs dat de EU aandroeg om Fridman en Aven te straffen kan worden opgemaakt dat ze dicht bij Poetin en zijn entourage staan, erkent het Gerecht. Maar niet dat ze de oorlog tegen Oekraïne of de verantwoordelijken daarvoor hebben gesteund. De sanctiebesluiten voor de periode van februari 2022 tot maart 2023 zijn daarom ongeldig.

Ondanks hun overwinning in de rechtszaal zijn de twee nog niet van de strafmaatregelen af. De Raad van de EU kan nog in hoger beroep. Bovendien staan de beter onderbouwde sancties van na maart 2023 nog overeind. Eerder draaide de Europese rechter al sancties terug die waren opgelegd aan de Russische Formule 1-coureur Nikita Mazepin en de moeder van wijlen Wagner-baas Prigozjin. Er staan vele honderden Russen op de sanctielijst. Tientallen van hen hebben aangekondigd naar het hof in Luxemburg te stappen.

Meer uit Buitenland

Doden bij raketaanval op Oekraïense stad Odesa

ODESA (ANP/RTR/AFP) - Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense havenstad Odesa aan de Zwarte Zee zijn zeker vier doden gevallen. Er zijn ook bijna dertig gewonden, onder wie twee kinderen en een zwangere vrouw. Volgens de gouverneur zijn vier mensen er ernstig aan toe.

5 minuten geleden
Gerard Depardieu in oktober voor rechter voor seksueel misbruik

PARIJS (ANP) - Acteur Gerard Depardieu moet in oktober voor de rechter verschijnen voor aanklachten wegens seksueel misbruik. Dat heeft het parket van Parijs maandagavond gemeld. Het gaat om incidenten die in 2021 plaatsvonden. De 75-jarige acteur kreeg de dagvaarding toen hij werd vrijgelaten na een verhoor, melden Franse media.

41 minuten geleden
Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

MAASTRICHT (ANP) - De centrumrechtse EVP sluit niet uit dat zij na de verkiezingen gaat samenwerken met partijen op de rechterflank van het Europees Parlement. Dat hangt af van wie er straks deel uitmaken van de uiterst rechtse fracties, zegt EVP-lijsttrekker Ursula von der Leyen.

1 uur geleden
VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen. Het gaat om mishandelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever voordat in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook uitbrak.

1 uur geleden
Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

MAASTRICHT (ANP) - De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken. Maar radicaal-rechts opent zo zelf de aanval op de democratie, bracht Groenen-voorman Bas Eickhout daartegenin.

1 uur geleden
Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.000 euro voor dood door schuld en grove nalatigheid.

4 uur geleden
Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

5 uur geleden