Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter doet uitspraak in zaak over klantenscreening door bunq

Rechter doet uitspraak in zaak over klantenscreening door bunq

AMSTERDAM (ANP) - Onlinebank bunq hoort later op dinsdag van de rechter of het zijn eigen werkwijze mag hanteren voor het screenen van klanten. De Nederlandsche Bank (DNB) sommeerde bunq eerder dat het gebruik moet maken van de vastgestelde screeningmethode. Bunq vindt deze aanpak ouderwets, minder effectief en niet geschikt voor een digitale bank en stapte naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

In plaats van de vaste analysemethode wil bunq gebruikmaken van een lerend systeem op basis van kunstmatige intelligentie. De methode van de DNB zou volgens bunq schijnveiligheid creëren.

Bunq-topman Ali Niknam noemde het eerder onbegrijpelijk dat de technologie die bunq gebruikt voor het screenen van mensen wordt verboden. Vooral ook omdat volgens hem "de hele wereld" weet dat het qua technologie die kant op gaat. Hij benadrukte eerder dat de regels openlaten welke inspanning een bank moet verrichten om witwassen zo veel als mogelijk tegen te gaan. Binnen de bankensector wordt de zaak met veel interesse gevolgd. Vooral ook omdat de huidige aanpak van de DNB te weinig gericht zou zijn op het resultaat. Ook zou DNB weinig ruimte bieden voor vernieuwing.

Bunq begon in 2015 met een app waarmee gebruikers eenvoudig kunnen bankieren. Het was toen de eerste nieuwe onafhankelijke bank met een bankvergunning in Nederland sinds DSB jaren terug. Inmiddels timmert de onderneming in meerdere landen aan de weg. Zo heeft bunq ook kantoren in Duitsland, Frankrijk, Spanje en sinds kort Ierland.

De rechter zou eigenlijk in juli al uitspraak doen in de zaak, maar dat werd dus uitgesteld naar oktober.

Meer uit Financieel

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

DEN HAAG (ANP) - Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven en hebben minder vertrouwen in de medemens. Daar komt bovenop dat zij ook achterlopen als het gaat om inkomen en vermogen. De verschillen tussen de jongere en oudere generaties zijn bovendien groter geworden.

2 minuten geleden
Moederbedrijf MediaMarkt wint marktaandeel en boekt weer winst

DÜSSELDORF (ANP) - Het Duitse Ceconomy, moederbedrijf van onder andere winkelketen MediaMarkt, boekte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer winst, na een verlies in dezelfde periode een jaar geleden. De verkoper van consumentenelektronica zag de verkopen toenemen en won marktaandeel in bijna alle landen waar het actief is.

7 minuten geleden
Ook Vattenfall komt met terugleverkosten voor zonnepanelen

ROTTERDAM (ANP) - Ook Vattenfall gaat bij klanten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening brengen. Meerdere energiebedrijven hebben die stap al gezet, sinds de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een voorstel stemde om de zogeheten salderingsregeling gefaseerd af te bouwen.

18 minuten geleden
Topman ABN: intrekken taks aandeleninkoop zou goed signaal zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het zou een "goed signaal voor ondernemend Nederland" zijn als de Nederlandse belasting op aandeleninkoop wordt ingetrokken door het nieuwe kabinet. Dat zegt topman Robert Swaak van ABN AMRO naar aanleiding van een eerder Bloomberg-artikel waarin wordt gesteld dat de formatiepartijen in Den Haag aan die stap denken.

1 uur geleden
ABN AMRO zakt in licht hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO behoorde woensdag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De bank wist de nettowinst in het afgelopen kwartaal flink op te voeren. De rente-inkomsten daalden daarbij minder hard dan gevreesd. Later dit jaar gaat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk de rentes verlagen, wat de situatie voor banken zou kunnen veranderen. Het aandeel werd 6 procent lager gezet.

1 uur geleden
Concerten Taylor Swift geven economie VK boost van bijna miljard

LONDEN (ANP) - De concerten van Taylor Swift geven de economie in het Verenigd Koninkrijk naar verwachting een boost van bijna een miljard pond. Dat stelt de Britse bank Barclays, die een schatting maakte van de inkomsten die de Amerikaanse zangeres aan de andere kant van de Noordzee zal genereren.

1 uur geleden
Modebedrijf Burberry ziet verkoop kelderen, vooral in China en VS

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse modebedrijf Burberry heeft het vorige kwartaal flink minder kleding verkocht. Met name in China en de Verenigde Staten was er minder vraag naar de trenchcoats en kleding voorzien van het kenmerkende Burberry-ruitmotief.

1 uur geleden