
Rechter blokkeert reorganisatie Amerikaanse posterijen
YAKIMA (ANP/RTR) - De Amerikaanse postdienst mag voorlopig geen verdere reorganisatie doorvoeren waardoor het stemmen per post voor de presidentsverkiezingen op 3 november in het gedrang zou kunnen komen. Een federale rechter heeft dat donderdag bepaald in een zaak die veertien staten, waaronder 'swingstates' als Michigan, Nevada en Wisconsin, in juli hadden aangedragen.
Volgens de rechter is er substantieel bewijs dat de veranderingen de postbestelling nu al "vertragen en minder efficiënt" maken. Stanley Bastian tekende daarbij aan dat er politieke doeleinden achter zitten.
In 2016 stemde een kwart van de Amerikaanse kiezers per post. Vanwege de coronapandemie is dat aantal dit jaar wellicht hoger. Alleen al in Wisconsin brengen naar verwachting 2 miljoen Amerikanen hun stem per post uit.
De United States Postal Service (USPS) moet van de regering-Trump bezuinigen en was bezig met kostenbesparende maatregelen waardoor volgens de betreffende staten post met stembiljetten zou blijven liggen. De USPS was onder meer van plan overwerk te schrappen, managers over te plaatsen en cruciale postsorteermachines uit de roulatie te halen.
De topman van de posterijen, Louis DeJoy, zei eind augustus van plan te zijn verdere maatregelen over de verkiezingen heen te tillen. Hij had eerder gepoogd Amerikanen ervan te overtuigen dat de tragere bezorging geen invloed zou hebben op de verkiezingsresultaten.
De Republikeinse president Trump zaait geregeld twijfel over het stemmen per post, wat volgens hem verkiezingsfraude in de hand zou werken. Daarvoor is overigens geen enkel bewijs.
Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben, vertrouwt het niet en stelt een onderzoek in naar De Joy, werd vorige week bekend. Zij willen dat hij op non-actief wordt gesteld na beschuldigingen van illegale praktijken rond campagnedonaties.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft de terugtrekking bevolen van de helft van de 4000 leden van de Nationale Garde die vorige maand naar Los Angeles werden gestuurd tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Trump stuurde destijds ook 700 mariniers.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.
13 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.
13 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.
13 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.
14 uur geleden