Rechter blokkeert reorganisatie Amerikaanse posterijen
YAKIMA (ANP/RTR) - De Amerikaanse postdienst mag voorlopig geen verdere reorganisatie doorvoeren waardoor het stemmen per post voor de presidentsverkiezingen op 3 november in het gedrang zou kunnen komen. Een federale rechter heeft dat donderdag bepaald in een zaak die veertien staten, waaronder 'swingstates' als Michigan, Nevada en Wisconsin, in juli hadden aangedragen.
Volgens de rechter is er substantieel bewijs dat de veranderingen de postbestelling nu al "vertragen en minder efficiënt" maken. Stanley Bastian tekende daarbij aan dat er politieke doeleinden achter zitten.
In 2016 stemde een kwart van de Amerikaanse kiezers per post. Vanwege de coronapandemie is dat aantal dit jaar wellicht hoger. Alleen al in Wisconsin brengen naar verwachting 2 miljoen Amerikanen hun stem per post uit.
De United States Postal Service (USPS) moet van de regering-Trump bezuinigen en was bezig met kostenbesparende maatregelen waardoor volgens de betreffende staten post met stembiljetten zou blijven liggen. De USPS was onder meer van plan overwerk te schrappen, managers over te plaatsen en cruciale postsorteermachines uit de roulatie te halen.
De topman van de posterijen, Louis DeJoy, zei eind augustus van plan te zijn verdere maatregelen over de verkiezingen heen te tillen. Hij had eerder gepoogd Amerikanen ervan te overtuigen dat de tragere bezorging geen invloed zou hebben op de verkiezingsresultaten.
De Republikeinse president Trump zaait geregeld twijfel over het stemmen per post, wat volgens hem verkiezingsfraude in de hand zou werken. Daarvoor is overigens geen enkel bewijs.
Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben, vertrouwt het niet en stelt een onderzoek in naar De Joy, werd vorige week bekend. Zij willen dat hij op non-actief wordt gesteld na beschuldigingen van illegale praktijken rond campagnedonaties.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/AFP) - Volgens de Amerikaanse president Joe Biden wordt er gesproken met Israël over mogelijke wraakacties tegen Iraanse olie-installaties, nadat Iran eerder deze week raketten had afgevuurd op Israël.
26 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de pauselijke gezant in België uitgenodigd voor een gesprek na "onaanvaardbare uitspraken" van de paus over abortus. Dat heeft premier De Croo gezegd in het vragenuurtje in de Belgische Tweede Kamer.
1 uur geledenBENGHAZI/TRIPOLI (ANP/RTR) - De regering in het oosten van Libië heeft aangekondigd dat de olieproductie en -export weer op gang komen. De nationale oliemaatschappij heeft dit bevestigd. De stap volgt op een akkoord tussen de twee rivaliserende regeringen van het Noord-Afrikaanse land over de leiding van de centrale bank van Libië in Tripoli in het noordwesten.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie daagt Hongarije voor het Europees Hof van Justitie vanwege de omstreden wet voor de "bescherming van de soevereiniteit", die in december is aangenomen. Volgens de Commissie is de wet strijdig met verschillende grondrechten en fundamentele vrijheden van de interne markt en andere EU-afspraken. De Commissie heeft de gang naar het Hof donderdag bekendgemaakt. Sinds februari liggen de Europese Commissie en Hongarije over deze Hongaarse wet met elkaar overhoop.
3 uur geledenBEIROET (ANP/DPA/AFP/RTR) - Het Libanese leger meldt dat twee militairen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen op het zuiden van het land. Het zijn de eerste sterfgevallen onder Libanese militairen sinds Israël daar met een grondoffensief begon.
3 uur geledenKYIV (ANP) - NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oorlogssituatie te bespreken.
4 uur geledenKOPENHAGEN (ANP/RTR) - Twee Zweedse tieners zijn in Denemarken aangeklaagd voor het bezit van vijf handgranaten en het laten afgaan van twee exemplaren op een dak in Kopenhagen. De explosies vonden plaats in de buurt van de Israëlische ambassade.
5 uur geleden