Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter blokkeert eerste executies door regering-Trump

Rechter blokkeert eerste executies door regering-Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechtbank in Washington heeft op het laatste moment de uitvoering van de eerste executies door de regering-Trump geblokkeerd. Het gaat om vier moordenaars die ter dood zijn veroordeeld door een nationale (federale) rechtbank. Het zouden de eerste executies op federaal niveau zijn geweest sinds 2003.

De eerste executie was voor later maandag gepland, twee anderen later deze week en één volgende maand. Maar de rechter vindt dat er meer tijd nodig is om klachten tegen de dodelijke injecties te behandelen. De executies zijn tot nader order van de rechtbank uitgesteld.

Onlangs had het Hooggerechtshof nog de weg vrij gemaakt voor de Amerikaanse regering om weer doodstraffen uit te laten voeren. Het hof verwierp de kritiek van de vier moordenaars over de protocollen voor de toediening van een dodelijke injectie.

Executies zeldzaam

Na een onderbreking van zeventien jaar willen president Trump en het ministerie van Justitie met de hervatting van de doodstraf hun strenge justitiebeleid kracht bijzetten. Federale executies zijn zeldzaam. De enige drie sinds 1963 waren in de jaren 2001 tot 2003, onder wie de terechtstelling van de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City, Timothy McVeigh.

Een deel van de Amerikaanse staten ging de afgelopen jaren gewoon door met executies van personen die in eigen rechtbanken ter dood waren veroordeeld, zoals Texas. In ruim twintig staten is de doodstraf afgeschaft.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Zware storm teistert oosten van VS

RALEIGH (ANP/AFP) - De storm Isaias zorgt voor grote overlast in het oosten van de Verenigde Staten. Daar viel de stroom uit bij meer dan 350.000 huishoudens en liepen straten onder water.

26 minuten geleden
Britse regering wil dat bedrijven medicijnvoorraad aanleggen

LONDEN (ANP) - De Britse regering vraagt farmaceutische bedrijven zich goed voor te bereiden op het einde van de overgangsperiode die volgde op de brexit. De ondernemingen krijgen het advies om voldoende medische middelen op voorraad te hebben voor een periode van zes weken, bericht de BBC.

1 uur geleden
Oppositie Wit-Rusland wantrouwig over 'vroeg stemmen'

MINSK (ANP/AFP/DPA/RTR) - Kiezers in Wit-Rusland kunnen vanaf dinsdag al een stem uitbrengen voor de presidentsverkiezingen van zondag. Dan hoopt de autoritaire leider Aleksandr Loekasjenko (65) weer herkozen te worden. De oppositie vreest voor fraude en roept kiezers op nog even te wachten met stemmen.

1 uur geleden
Amnesty: mensenrechtenschendingen politie VS bij racismeprotesten

NEW YORK (ANP) - De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen bij het optreden tegen de demonstraties tegen racisme en buitensporig politiegeweld de afgelopen maanden, stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport. Volgens Amnesty is er disproportioneel geweld gebruikt tegen demonstranten, medici, journalisten en waarnemers.

1 uur geleden
Polen meldt hoogste stijging coronagevallen tot dusver

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Bij nog eens 680 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Het dodental door de epidemie steeg met 6 naar 1738.

2 uur geleden
Belgische oud-burgemeester vermoord

AALST (ANP) - Ilse Uyttersprot, wethouder en voormalig burgemeester van de Vlaamse stad Aalst, is vermoord. Huidig burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) heeft dat gezegd tegen Belgische media. Het gaat volgens hem om een niet-politieke misdaad in de relationele sfeer. Een verdachte heeft zichzelf aangegeven bij de politie.

2 uur geleden
Miljardair Branson mogelijk volgend jaar mee met ruimteschip

MOJAVA (ANP/AFP) - Miljardair Richard Branson gaat waarschijnlijk volgend jaar mee met een ruimteschip van zijn ruimtevaartbedrijf. Virgin Galactic wil dit najaar nog bemande testvluchten uitvoeren. Als die succesvol zijn, kan Branson als passagier mee met een vlucht.

3 uur geleden