Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter: besluit over non-binaire registratie is aan de politiek

Rechter: besluit over non-binaire registratie is aan de politiek

DEN HAAG (ANP) - Het is aan de politiek om te beslissen hoe mensen, naast man en vrouw, nog een derde, non-binaire identiteit kunnen laten registreren bij de burgerlijke stand. Dat is nu nog niet geregeld, maar op dit moment is dat niet onrechtmatig. De rechtbank in Den Haag heeft dat woensdag beslist.

De zaak was aangespannen door een non-binair persoon uit Amsterdam. Die staat in de burgerlijke stand geregistreerd als vrouw. Mensen van 16 jaar en ouder kunnen hun registratie laten veranderen van man naar vrouw en van vrouw naar man, als ze aan een paar voorwaarden voldoen. Maar het is niet mogelijk om vrouw of man te laten veranderen in non-binair. Mensen die non-binair zijn, willen zich niet als man èn niet als vrouw identificeren.

De eiser krijgt deels gelijk van de rechters. Dat de verandering naar non-binair niet mogelijk is, is volgens de rechtbank een "ongeoorloofd onderscheid tussen binaire en non-binaire transgenderpersonen". Maar om de registratie te regelen is er meer nodig dan alleen een X op een geboorteakte of paspoort. Heel veel andere wetten moeten dan ook veranderd worden. Bovendien moet de politiek kijken naar oplossing wanneer andere landen de aanduiding niet erkennen. Volgens de rechters "moeten complexe afwegingen worden gemaakt" en daarvoor zijn "nader debat en nadere besluitvorming" nodig.

'Grote winst'

De politiek is bezig met het aanpassen van de regels en krijgt daar nu de tijd voor, maar het geduld van de rechtbank is niet oneindig, waarschuwen de rechters ook. Het argument van de Staat dat het veranderen van de regels complex is, heeft "beperkte geldigheidsduur".

Volgens advocaat Elles ten Vergert, die de eiser bijstaat, "staat met deze uitspraak vast dat de Staat een derde gendermogelijkheid moet erkennen en doorvoeren. Het is niet aan de wetgever om te beslissen of dat moet gebeuren, maar om te beslissen over de manier waarop. Dat is een ontzettend grote winst voor non-binaire personen in Nederland. De Staat krijgt van de rechtbank de tijd om de nodige aanpassingen door te voeren."

Meer uit Politiek

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

11 minuten geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden