Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter beslist over stoppen vervolging hoofdverdachte Ruinerwold

Rechter beslist over stoppen vervolging hoofdverdachte Ruinerwold

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen beslist donderdag of de strafvervolging van Gerrit Jan van D., de hoofdverdachte in de Ruinerwoldzaak, moet worden gestaakt of doorgezet. Het Openbaar Ministerie wil stoppen met de zaak tegen Van D., omdat hij door zijn medische toestand niet terecht kan staan.

Van D. (68) liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Mede op basis van bevindingen van gedragsdeskundigen heeft het OM vastgesteld dat Van D. fysiek en verstandelijk te zwak is om te worden berecht. Voortzetting van de vervolging zou zijn recht op een eerlijk proces schenden, aldus justitie.

Hij wordt onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn negen kinderen, die hij tegen hun wil zou hebben vastgehouden op een afgelegen boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht. Van D. en medeverdachte Josef B. (vriend van Van D. en klusjesman) werden opgepakt.

Van D.’s advocaten hebben al veel eerder gezegd dat strafvervolging nagenoeg ondoenlijk was, gezien de grote gezondheidsproblemen van hun cliënt. Als de rechtbank de zienswijze van het OM en de raadslieden volgt, zal Van D. op vrije voeten komen. Hij heeft aangegeven dat hij weer bij een aantal van zijn kinderen wil gaan wonen. Zijn oudste kinderen hebben daarover hun diepe bezorgdheid uitgesproken. Zij vrezen dat Van D. in zijn oude gewoontes vervalt en de betrokken kinderen vergaand en negatief zal beïnvloeden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Metronetwerk Amsterdam start weer op na storing

AMSTERDAM (ANP) - Het metrosysteem in Amsterdam start weer op, nadat alle lijnen in de stad eerder waren getroffen door een storing. Vervoerbedrijf GVB laat weten dat reizigers nog wel rekening moeten houden met vertraging.

3 uur geleden
Kabinet bekijkt per week of terrassen open kunnen

UTRECHT (ANP) - Het kabinet zegt per week te bekijken of de terrassen open kunnen. "We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols", zegt minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

3 uur geleden
Metronetwerk Amsterdam ligt plat door storing

AMSTERDAM (ANP) - Alle metrolijnen in Amsterdam liggen plat door een storing. Dat meldt vervoerbedrijf GVB. Het gaat om de lijnen 50, 51, 52, 53 en 54.

5 uur geleden
Burgemeesters blijven pleiten voor heropenen terrassen

UTRECHT (ANP) - Hoewel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) al heeft aangegeven dat de terrassen voorlopig nog niet open mogen, doen burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag toch opnieuw een appèl op het kabinet. Zij geven aan dat in hun gemeentes mensen steeds vaker en massaler de openbare ruimte intrekken en dat dit steeds lastiger is te handhaven.

6 uur geleden
OM eist straffen tegen minderjarige 'pedohunters'

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag werkstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie geëist tegen twee minderjarige jongens uit Arnhem en Velp. De twee zouden in oktober vorig jaar betrokken zijn geweest bij zogenoemde 'pedohuntzaken' in Arnhem. In die maand waren er tien van zulke voorvallen in de stad. Bij de laatste pedohuntzaak werd een 73-jarige Arnhemmer op straat zo zwaar mishandeld dat hij aan de gevolgen daarvan overleed.

6 uur geleden
Meerdere ziekenhuizen steunen oproep heropenen terrassen

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de burgemeesters van grote steden om terrassen te heropenen, krijgt bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.

7 uur geleden
Horeca wil snellere vaccinatie om open te kunnen

DEN HAAG (ANP) - De horeca wil dat het kabinet vaart maakt met het vaccineren. Dan kan de horeca sneller helemaal open in plaats van gedeeltelijk, met alleen de terrassen open. Zondag zei het demissionaire kabinet na het Catshuisoverleg dat eventuele versoepelingen pas per 28 april mogelijk zouden zijn, mits de cijfers het toelaten. "Als je enige taak als overheid is het vaccinatiebeleid op orde krijgen en het is aan alle kanten één groot drama, dan kun je erop wachten dat je kunt blijven schuiven met data", zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda.

8 uur geleden