
Rechter beslist over onderhandse gunning treinconcessie aan NS
DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet woensdag uitspraak in een bodemprocedure die een collectief van regionale treinvervoerders heeft aangespannen tegen de Staat. Centraal staat de onderhandse gunning van de zogeheten hoofdrailnetconcessie, het uitbaten van het grootste deel van het Nederlandse spoor. Dat wordt sinds jaar en dag gedaan door de Nederlandse Spoorwegen, maar vervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz willen daarin meedingen.
De vervoerders hebben zich verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN). Ze zijn het er niet mee eens dat de Staat opnieuw de concessie aan de NS wil verlenen, zonder dat daarvoor een aanbestedingsprocedure wordt gestart. Dat zou betekenen dat de NS vanaf 2025 opnieuw tien jaar het treinvervoer op het Nederlandse hoofdspoor mag organiseren. Weliswaar hebben de vervoerders uit de FMN in Nederland enkele regionale treinen, maar die trajecten vallen buiten het hoofdrailnet.
Volgens de FMN leeft de Staat de Europese regels niet na met zijn voorgenomen besluit. Die regels schrijven voor dat ook andere partijen dan de NS de kans moeten krijgen om op het hoofdrailnet te kunnen rijden, bepleit de FMN. De Europese Commissie zette eerder al vraagtekens bij de grootte van het net dat aan de NS onderhands wordt gegund. Zo schreef Eurocommissaris Adina Valean in juli vorig jaar aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) "serieuze zorgen" te hebben over de "rechtmatigheid" en de "buitensporig grote reikwijdte" van de gunning.
Kort geding
Aan de uitspraak in de bodemprocedure ging een kort geding vooraf, eveneens aangespannen door de FMN. Die had als doel de onderhandse gunning tegen te houden, totdat er een beslissing zou zijn genomen in de bodemprocedure. De rechter oordeelde in december echter dat de gunning gewoon kon doorgaan. Wel merkte de rechtbank op dat het Hof van Justitie van de Europese Unie helderheid kan verschaffen. Dit hof kan op verzoek van een Nederlandse rechtbank een interpretatie geven van de Europese wet- en regelgeving. Daaruit kan naar voren komen in hoeverre de Staat met de onderhandse gunning regels overtreedt.
Tot op heden ontbreekt deze uitleg van het Europees Hof nog. Maar mocht de rechter in de bodemprocedure desondanks van oordeel zijn dat de Staat de regels niet naleeft, dan kan de onderhandse gunning alsnog van tafel gaan.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent.
14 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
10 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiƫn Eelco Heinen.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
13 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
14 uur geleden