Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter beperkt gebiedsverbod voor Pegida-voorman tot 10 april

Rechter beperkt gebiedsverbod voor Pegida-voorman tot 10 april

ARNHEM (ANP) - De voorzieningenrechter heeft het gebiedsverbod aangepast, dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld van burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem kreeg. Het verbod geldt nu tot 10 april, aldus de rechtbank. Op grond van het oorspronkelijke gebiedsverbod mocht Wagensveld een halfjaar geen voet op Arnhems grondgebied zetten.

Wagensveld wilde dat het gebiedsverbod zou worden geschorst. Marcouch stond open voor een inperking van het verbod tot drie maanden, maar de voorzieningenrechter oordeelt dat het verbod een ingrijpend middel is dat zo kort mogelijk moet duren. Drie weken, vanaf de datum dat het verbod inging, vindt zij redelijk. Ze erkent dat ze niet in de toekomst kan kijken en noemt het daarom "in zekere zin een willekeurige beslissing om vast te stellen hoe lang de vrees voor ernstige wanordelijkheden duurt". Die angst was de grond voor het gebiedsverbod.

Wagensveld wilde op 23 maart een koran verbranden in Arnhem. Hij kondigde aan een demonstratieverbod te zullen negeren, waarna Marcouch hem met een noodbevel het gebiedsverbod oplegde. Er zou onder meer sprake zijn van een concrete lokale terreurdreiging. De rechter gaat ervan uit dat daarvan sprake was, blijkt uit de uitspraak. Het was dan ook redelijk dat Marcouch het verbod oplegde, maar niet voor drie of zelfs zes maanden, aldus de rechter. Hoe lang het verbod dan wel zou mogen duren noemt de rechter "een lastige vraag", maar rekening houdend met het feit dat de concrete terreurdreiging kan veranderen vindt zij drie weken redelijk.

De Pegida-voorman kondigde begin deze week aan dat hij zaterdag opnieuw in Arnhem wil demonstreren, maar hij mag zich dus tot 10 april niet in de Gelderse hoofdstad vertonen. Woensdag werd Wagensveld bij de behandeling van zijn zaak tegen het gebiedsverbod in de rechtbank in Arnhem gearresteerd, omdat hij een koran rondslingerde en over de grond sleepte. Daarmee overtrad hij volgens de politie voorwaarden in het verbod.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

12 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

15 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

16 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

16 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

17 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

18 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

19 uur geleden