Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter beperkt gebiedsverbod voor Pegida-voorman tot 10 april

Rechter beperkt gebiedsverbod voor Pegida-voorman tot 10 april

ARNHEM (ANP) - De voorzieningenrechter heeft het gebiedsverbod aangepast, dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld van burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem kreeg. Het verbod geldt nu tot 10 april, aldus de rechtbank. Op grond van het oorspronkelijke gebiedsverbod mocht Wagensveld een halfjaar geen voet op Arnhems grondgebied zetten.

Wagensveld wilde dat het gebiedsverbod zou worden geschorst. Marcouch stond open voor een inperking van het verbod tot drie maanden, maar de voorzieningenrechter oordeelt dat het verbod een ingrijpend middel is dat zo kort mogelijk moet duren. Drie weken, vanaf de datum dat het verbod inging, vindt zij redelijk. Ze erkent dat ze niet in de toekomst kan kijken en noemt het daarom "in zekere zin een willekeurige beslissing om vast te stellen hoe lang de vrees voor ernstige wanordelijkheden duurt". Die angst was de grond voor het gebiedsverbod.

Wagensveld wilde op 23 maart een koran verbranden in Arnhem. Hij kondigde aan een demonstratieverbod te zullen negeren, waarna Marcouch hem met een noodbevel het gebiedsverbod oplegde. Er zou onder meer sprake zijn van een concrete lokale terreurdreiging. De rechter gaat ervan uit dat daarvan sprake was, blijkt uit de uitspraak. Het was dan ook redelijk dat Marcouch het verbod oplegde, maar niet voor drie of zelfs zes maanden, aldus de rechter. Hoe lang het verbod dan wel zou mogen duren noemt de rechter "een lastige vraag", maar rekening houdend met het feit dat de concrete terreurdreiging kan veranderen vindt zij drie weken redelijk.

De Pegida-voorman kondigde begin deze week aan dat hij zaterdag opnieuw in Arnhem wil demonstreren, maar hij mag zich dus tot 10 april niet in de Gelderse hoofdstad vertonen. Woensdag werd Wagensveld bij de behandeling van zijn zaak tegen het gebiedsverbod in de rechtbank in Arnhem gearresteerd, omdat hij een koran rondslingerde en over de grond sleepte. Daarmee overtrad hij volgens de politie voorwaarden in het verbod.

Meer uit Binnenland

Steeds meer Oranjefans verzamelen zich in Emmen

EMMEN (ANP) - Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken.

7 minuten geleden
Koninklijk gezin weer compleet bij Koningsdag in Emmen

EMMEN (ANP) - Het koninklijk gezin is zaterdag weer compleet tijdens de viering van Koningsdag in Emmen. Ook de 17-jarige prinses Ariane, die in Italië studeert, is erbij. Vorig jaar ontbrak prinses Alexia door haar studie in Wales.

8 minuten geleden
Eerste oranjefans langs de koninklijke route in Emmen

EMMEN (ANP) - Langs de route die koning Willem-Alexander gaat lopen in Emmen staan al de eerste Oranjefans. Dat is te zien op beelden van een ANP-fotograaf. Sommigen zijn gehuld in oranje kleding, hebben hoedjes op en dragen vlaggetjes. Er is ook al veel politie op de been.

1 uur geleden
Blinken staat in wens voor Koningsdag stil bij slavernijverleden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maakt Nederland op Koningsdag complimenten voor de lessen die getrokken worden uit het slavernijverleden. Ook prijst hij in een persverklaring Nederland voor de hulp aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland en staat hij stil bij de goede relaties.

1 uur geleden
Rapportcijfer Willem-Alexander, Máxima en Amalia vrijwel gelijk

DEN HAAG (ANP) - Het rapportcijfer van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia is bijna gelijk aan dat van vorig jaar. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête die Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de NOS.

2 uur geleden
Koningsdag verloopt wisselend, met zon en hagel en onweer

HOUTEN (ANP) - Het weer op Koningsdag verloopt wisselend, met droge periodes waarin soms een zonnetje schijnt, maar ook met buien. Het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vooral in het oosten van het land kunnen de buien later zaterdagmiddag fel zijn, met plaatselijk hagel en onweer. Dat verwacht Weeronline.

3 uur geleden
XR wil A10 in Amsterdam blokkeren op Koningsdag

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion (XR) wil zaterdag om 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opnieuw blokkeren. De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemt de blokkade op Koningsdag onverantwoordelijk en heeft de actie verboden.

6 uur geleden