
Rechter beperkt gebiedsverbod voor Pegida-voorman tot 10 april
ARNHEM (ANP) - De voorzieningenrechter heeft het gebiedsverbod aangepast, dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld van burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem kreeg. Het verbod geldt nu tot 10 april, aldus de rechtbank. Op grond van het oorspronkelijke gebiedsverbod mocht Wagensveld een halfjaar geen voet op Arnhems grondgebied zetten.
Wagensveld wilde dat het gebiedsverbod zou worden geschorst. Marcouch stond open voor een inperking van het verbod tot drie maanden, maar de voorzieningenrechter oordeelt dat het verbod een ingrijpend middel is dat zo kort mogelijk moet duren. Drie weken, vanaf de datum dat het verbod inging, vindt zij redelijk. Ze erkent dat ze niet in de toekomst kan kijken en noemt het daarom "in zekere zin een willekeurige beslissing om vast te stellen hoe lang de vrees voor ernstige wanordelijkheden duurt". Die angst was de grond voor het gebiedsverbod.
Wagensveld wilde op 23 maart een koran verbranden in Arnhem. Hij kondigde aan een demonstratieverbod te zullen negeren, waarna Marcouch hem met een noodbevel het gebiedsverbod oplegde. Er zou onder meer sprake zijn van een concrete lokale terreurdreiging. De rechter gaat ervan uit dat daarvan sprake was, blijkt uit de uitspraak. Het was dan ook redelijk dat Marcouch het verbod oplegde, maar niet voor drie of zelfs zes maanden, aldus de rechter. Hoe lang het verbod dan wel zou mogen duren noemt de rechter "een lastige vraag", maar rekening houdend met het feit dat de concrete terreurdreiging kan veranderen vindt zij drie weken redelijk.
De Pegida-voorman kondigde begin deze week aan dat hij zaterdag opnieuw in Arnhem wil demonstreren, maar hij mag zich dus tot 10 april niet in de Gelderse hoofdstad vertonen. Woensdag werd Wagensveld bij de behandeling van zijn zaak tegen het gebiedsverbod in de rechtbank in Arnhem gearresteerd, omdat hij een koran rondslingerde en over de grond sleepte. Daarmee overtrad hij volgens de politie voorwaarden in het verbod.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
12 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
16 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
17 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
18 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
20 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
22 uur geleden