Rechter bepaalt of Staat natuur beter moet behoeden voor stikstof
DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in het kort geding waarmee Greenpeace de overheid wil dwingen tot maatregelen die de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden snel verlagen. Volgens de milieuorganisatie kan de natuur niet langer wachten en is onmiddellijk ingrijpen nodig om te "redden wat er te redden valt".
Over het stikstofbeleid heeft Greenpeace ook een bodemprocedure aangespannen, waarin de zaak uitgebreid wordt behandeld, maar dat is een tijdrovend proces. Daarom besloot de organisatie ook nog een kort geding aan te spannen.
Advocaat Bondine Kloostra betoogde in april tijdens de zitting dat Nederland zijn wettelijke verplichtingen om de natuur te beschermen verzaakt. "De Staat schuift daadkrachtig en effectief beleid steeds weer voor zich uit", zei ze.
Volgens de landsadvocaat is de overheid juist goed op weg met het verlagen van de uitstoot. Het zat echter tegen dat wetenschappers de zogeheten kritische depositiewaarde (kdw) naar beneden hebben bijgesteld, de maximale stikstofneerslag die natuurgebieden aankunnen zonder risico op achteruitgang. Uit onderzoeken was gebleken dat diverse habitats nog slechter bestand zijn tegen ophopende stikstof dan eerder gedacht.
De overheid bestrijdt de aangescherpte waarden niet, maar vindt dat Greenpeace veel te snel wil en daarbij te weinig oog heeft voor andere belangen, zoals de economie en de werkgelegenheid. Als de rechter de eisen inwilligt, dreigt volgens de landsadvocaat "ontwrichting van de samenleving".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In Den Haag zijn vanaf vrijdag logeerwoningen beschikbaar voor mensen die door de explosies en brand aan de Tarwekamp gedupeerd zijn. Volgens de gemeente hebben veertien huishoudens gezegd dat ze een woning nodig hebben. Het gaat om logeerwoningen in de wijk Mariahoeve, waar ook de Tarwekamp is.
11 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De inzamelingsactie voor de 8-jarige jongen die als enige van zijn gezin de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag heeft overleefd, loopt verder op. De teller stond donderdagmiddag op ruim 70.000 euro, is te zien op gofundme.com.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De NAVO-landen zouden zich moeten spiegelen aan de Koude Oorlog, toen "Europeanen veel meer dan 3 procent" van hun bruto binnenlands product (bbp) aan hun defensie besteedden, vindt NAVO-topman Mark Rutte. "De gevaren voor onze vrijheid en veiligheid zijn net zo groot - zo niet groter."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het noodbevel aan de Tarwekamp in Den Haag, waar zaterdagochtend vroeg onder meer vijf woningen instortten na explosies, wordt niet verlengd. Dat betekent dat het vanaf vrijdagochtend 09.00 uur niet meer van kracht is, meldde een woordvoerster van de gemeente donderdag.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Nederland mocht niet langer de tijd nemen voor beslissingen over asielaanvragen, volgt uit een belangrijk advies van de advocaat-generaal aan het Europees Hof van Justitie. Het verlengen van de zogeheten beslistermijn had alleen gemogen als er plotseling meer asielzoekers naar Nederland zouden zijn gekomen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de plek waar afgelopen zaterdag vijf woningen instortten aan de Tarwekamp in Den Haag wordt nog altijd onderzoek gedaan door de politie. Zo lopen er achter de hekken met zwarte schermen nog mensen van de forensische opsporing rond. Een woordvoerder van de politie zegt dat niet bekend is hoelang het onderzoek nog duurt, maar dat het in elk geval donderdag nog verdergaat.
3 uur geledenTER APEL (ANP) - Het aantal asielzoekers dat bij het aanmeldcentrum in Ter Apel overnacht, loopt de laatste weken weer gestaag op. Waar halverwege november door opening van de grote opvangplek in Biddinghuizen nog 1537 bedden werden beslapen in het noorden, waren dat er in de nacht van afgelopen maandag op dinsdag 1980. In het centrum mogen niet meer dan 2000 mensen verblijven, en dus dreigt voor het eerst de verhoogde boete van 50.000 euro voor het COA.
4 uur geleden