Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter: afluisteren journalisten over mondkapjes gerechtvaardigd

Rechter: afluisteren journalisten over mondkapjes gerechtvaardigd

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie mocht in maart 2022 een vertrouwelijk gesprek afluisteren dat drie journalisten van De Correspondent voerden met Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel over de mondkapjeszaak. Dat oordeelt de rechtbank in Den Haag woensdag in een zaak die was aangespannen door De Correspondent.

De rechtbank meent dat het OM weliswaar inbreuk heeft gemaakt op het recht op bronbescherming, maar dat dit gerechtvaardigd was "gelet op het strafrechtelijk belang". Van Lienden en zijn compagnons waren kort daarvoor aangehouden op verdenking van oplichting, verduistering en witwassen en het OM deed nog volop onderzoek.

De journalisten van De Correspondent voerden op 25 maart 2022 in een kasteel in Vorden zeven uur lang een achtergrondgesprek met de bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie om een reconstructie te maken van de omstreden mondkapjesdeal die zij sloten met de overheid. Ze hoorden anderhalf jaar later dat dit gesprek was afgeluisterd. De Correspondent vindt dat het afluisteren door het OM onrechtmatig is geweest omdat ze hun bronnen dienen te beschermen en wilde dat de rechter zich zou uitspreken over dergelijke afluisterpraktijken.

Gericht op verdachten

De rechter vindt wel dat het OM de journalisten eerder op de hoogte had moeten brengen van het afluisteren. Het afgeluisterde gesprek is door het OM uitgetypt en in oktober 2023 aan de advocaten van de verdachten gestuurd. Pas in februari 2024 heeft de rechter-commissaris dit uitgewerkte tapverslag gezien. Daarmee heeft de Staat volgens de civiele rechter onrechtmatig gehandeld. "De rechterlijke controle vond dus pas plaats nadat de stukken al waren gebruikt in de strafzaak", aldus de rechter.

Volgens het OM was de afluisteroperatie alleen gericht op de verdachten in het onderzoek naar de mondkapjesfraude en niet op de journalisten.

Hoofdredacteur Rob Wijnberg van De Correspondent noemt het positief "dat de rechter erkent dat hier sprake was van een inbreuk op bronbescherming". Wel noemt hij het teleurstellend dat de rechter dit gerechtvaardigd vindt. De Correspondent beraadt zich nog op vervolgstappen. Wijnberg is te spreken over de "tikken op de vingers" die het OM krijgt, waaronder het oordeel dat de journalisten eerder geïnformeerd hadden moeten worden. Tot slot heeft hij een advies aan collega-journalisten die vertrouwelijke gesprekken willen voeren met verdachten in een strafrechtelijk onderzoek. "Doe dat vooral op je eigen redactie, waar het OM je niet mag afluisteren."

Meer uit Binnenland

WO II-veteranen (100 en 101) ontsteken bevrijdingsvuur Wageningen

WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben de oorlogsveteranen Mervyn Kersh en Nick Janicki rond middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken om de overgang van 4 naar 5 mei te markeren. De 100-jarige Kersh uit het Verenigd Koninkrijk en de 101-jarige Janicki uit Canada deden dat samen met burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld, waar tachtig jaar geleden werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.

1 uur geleden
Uitslaande brand in bedrijfspand Dongen

DONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer pompt water uit het Wilhelminakanaal om het vuur te blussen.

3 uur geleden
Organisatie alternatieve dodenherdenking dankbaar voor opkomst

DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.

4 uur geleden
Comité kijkt terug op geslaagde herdenking met 16.000 mensen

AMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.

4 uur geleden
Vijf mensen op en rond de Dam opgepakt

AMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.

5 uur geleden
Schoof: echo verleden laat ons overdenken wat herdenken betekent

AMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.

5 uur geleden
Alternatieve dodenherdenking in Den Haag druk bezocht

DEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.

5 uur geleden