Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter aangesteld voor onderzoek moord Haïtiaanse president

Rechter aangesteld voor onderzoek moord Haïtiaanse president

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Na ruim een maand is er een rechter aangesteld die de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse gaat onderzoeken. Diverse onderzoeksrechters weigerden eerder de opdracht, maar Mathieu Chanlatte is maandag aangesteld door de deken van de rechtbank in de hoofdstad Port-au-Prince om het gerechtelijk onderzoek te leiden.

"De rechter mag zich niet laten intimideren", zei de voorzitter van de Nationale Vereniging van Haïtiaanse Magistraten, rechter Jean Wilner Morin. "Het is een onderzoek dat tijd zal vergen. We hopen ook dat de autoriteiten alle nodige middelen ter beschikking zullen stellen aan magistraat Chanlatte en ook zijn veiligheid zullen garanderen", voegde rechter Morin eraan toe. De Haïtiaanse minister van Justitie en Openbare Veiligheid, Me Rockefeller Vincent, verzekerde dat zijn ministerie alle maatregelen zal nemen om de veiligheid van rechters in het hele land te garanderen.

Moïse werd gedood op 7 juli bij een aanval op zijn huis waarbij minstens 28 mensen betrokken zouden zijn geweest, van wie velen Colombiaanse huurlingen die waren ingeschakeld via een in Florida gevestigd beveiligingsbedrijf. Diverse verdachten van de moord op de president werkten volgens Amerikaanse media eerder als informant voor veiligheidsdiensten in de VS zoals antidrugsdienst DEA en de federale politiedienst FBI.

44 personen, onder wie 12 Haïtiaanse politieagenten, 18 Colombianen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst, zijn volgens de politie inmiddels gearresteerd in verband met deze moord.

Meer uit Buitenland

Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

22 minuten geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

2 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

3 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

3 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

7 uur geleden
Biden: 'goede seks' is reden voor succesvol huwelijk met Jill

WASHINGTON (ANP/RTR) - De sleutel tot het lange huwelijk tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill is "goede seks". Dat zou Biden althans hebben gezegd tegen Witte Huis-medewerkers, zo blijkt uit een nieuw boek over first lady Jill Biden dat hun 47-jarige romance belicht.

8 uur geleden
Oekraïne heeft plannen voor nieuw tegenoffensief

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft duidelijke plannen voor een nieuw tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten, zei president Volodymyr Zelensky in een persconferentie op zondag. Ook zei hij dat de plannen voor het tegenoffensief vorig jaar waren gelekt naar het Kremlin.

11 uur geleden