
Rechten om CO2 uit te stoten duurder dan ooit
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Het is nooit eerder zo duur geweest om CO2 uit te stoten als nu. De prijs voor Europese emissierechten bedraagt 96,45 euro per ton CO2, een nieuw record. Een deel van die prijsstijging is te verklaren door de hoge prijzen voor gas. Die zorgen ervoor dat Europese energiebedrijven vaker overstappen op kolen en die stoten bij verbranding tweeënhalf keer zoveel CO2 uit als aardgas.
Termijncontracten om in december een ton CO2 uit te mogen stoten waren vrijdag kortstondig 97,50 euro waard en sloten uiteindelijk 1,7 procent hoger dan een dag eerder. De emissierechten zijn in het leven geroepen om bedrijven te laten betalen voor hun vervuiling. Het systeem is ook zo ingericht dat CO2-rechten steeds duurder worden. De totale hoeveelheid rechten vermindert ieder jaar om de kosten voor vervuiling op te drijven.
Volgens analist Ole Hansen van Saxo Bank, die de grondstoffenmarkten volgt, speculeren veel beleggers dan ook op een verdere stijging van de uitstootrechten. In het Europees Parlement zijn er daarom ook zorgen over marktmanipulatie en gaan stemmen op om de rol van speculerende beleggers bij de handel in emissierechten in te perken.
De dure emissierechten schelen Nederland ook klimaatsubsidies. Bepaalde klimaatsubsidies van de overheid zijn namelijk bedoeld om het verschil te overbruggen tussen de kosten voor CO2-besparing en de waarde van de emissierechten die je ermee bespaart. Na de forse prijsstijging voor uitstootrechten worden CO2-besparende maatregelen dus bijna of helemaal kostendekkend.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
4 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
4 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
5 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
6 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
6 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
7 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
9 uur geleden