Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbankzitting over ontslag Van Lienden uit mondkapjesstichting

Rechtbankzitting over ontslag Van Lienden uit mondkapjesstichting

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam begint aan de civiele zaak over het ontslag van Sywert van Lienden. Dinsdagochtend staat een mondelinge behandeling op het programma. Dan buigt de rechtbank zich over de vraag of de nu geschorste Van Lienden en een medebestuurder ook moeten worden ontslagen als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA).

Van Lienden en kompanen verdienden tijdens de coronacrisis miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Van Lienden zei dit zonder winstoogmerk te doen, maar later bleek dat hij en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes.

De rechtbank besloot op 28 april om de vorige bestuursleden te schorsen uit het bestuur. Dat gebeurde na een verzoek van het Openbaar Ministerie en de advocaten van zeven medewerkers die zich op vrijwillige basis hebben ingezet voor de stichting. De rechtbank benoemde eveneens een tijdelijk nieuw bestuur dat de aansprakelijkheid van het oude bestuur onderzoekt.

Naast deze civiele procedure loopt er een strafrechtelijk onderzoek. Aanleiding hiervoor was de aangifte die Randstad eind december 2021 deed. Het uitzendconcern stelde personeel aan SHA beschikbaar omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid. In maart zaten van Lienden en twee mede-oprichters van SHA een aantal dagen vast voor verhoor over de mondkapjesdeal. Het OM heeft eind april voor een totaalbedrag van ruim 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire.

Meer uit Binnenland

Slachtoffers Thijs Römer 'opgelucht' na intrekken hoger beroep

ASSEN (ANP) - De drie slachtoffers van Thijs Römer zijn "opgelucht" dat de 45-jarige acteur afziet van het hoger beroep in de onlinezedenzaak waarbij hij betrokken is. "We hadden het niet zien aankomen", laat hun advocaat Maartje Schaap weten.

20 minuten geleden
Ouders overleden baby Helvoirt twee weken langer vast

HELVOIRT (ANP) - De ouders van de overleden baby die maandag werd gevonden in een woning in Helvoirt blijven twee weken langer vast, meldt het Openbaar Ministerie. De 34-jarige moeder en de 39-jarige vader werden maandagavond aangehouden omdat ze mogelijk een rol hebben gespeeld bij de dood van het jongetje.

40 minuten geleden
Acteur Thijs Römer trekt hoger beroep onlinezedenzaak in

ASSEN (ANP) - Acteur Thijs Römer gaat toch niet in hoger beroep tegen de straf die hij vorig jaar kreeg opgelegd voor het online misbruiken van drie minderjarige meisjes. Dat meldt zijn advocaat Bénédicte Ficq op X. Daarmee gaat de 45-jarig Römer akkoord met de maand gevangenisstraf die hij uit moet zitten.

58 minuten geleden
Racismecoördinator: politie-ervaringen van mensen serieus nemen

DEN HAAG (ANP) - De ervaringen van mensen met de politie moeten serieus genomen worden, en daarom pleit de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh voor vervolgonderzoek. Dat zegt een woordvoerster namens Baldewsingh in reactie op de Veiligheidsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat deed voor het eerst onderzoek naar de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormden voor een politiecontrole.

1 uur geleden
OM heeft contact met VAE over arrestatie Promes

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft contact met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de arrestatie van voetballer Quincy Promes in Dubai. Volgens een woordvoerder van het OM is Promes (32) aangehouden voor "een lokale overtreding".

2 uur geleden
Russische media: voetballer Promes betrokken bij ongeval in Dubai

DUBAI (ANP) - Voetballer Quincy Promes zou betrokken zijn bij een ongeval in Dubai en zou daarna zijn gevlucht. Dat melden meerdere Russische media. Dat zou de reden zijn dat hij momenteel wordt vastgehouden op het vliegveld in Dubai. Ook wordt gesteld dat er op 4 of 5 maart een hoorzitting is.

2 uur geleden
Nederlandse ambassadeur in Moskou bij begrafenis Navalny

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Gilles Beschoor Plug, heeft vrijdag de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bijgewoond, laat demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Navalny overleed onlangs in een strafkamp.

2 uur geleden