
Rechtbanken krijgen functionaris die mensen met schulden helpt
DEN HAAG (ANP) - Alle rechtbanken in Nederland krijgen een speciale schuldenfunctionaris. Die kan mensen met schulden die voor de rechter moeten komen snel in contact brengen met hulpverleners bij de gemeente. "In de praktijk blijkt dat mensen met schulden vaak niet weten welke hulp er beschikbaar is en hoe ze daar een beroep op kunnen doen", leggen de rechters uit.
Mensen die bijvoorbeeld door ziekte, baanverlies of een scheiding in financiële problemen zitten, komen vaak vroeg of laat bij de rechter terecht als ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. "Traditioneel doet de rechter uitspraak in een zaak en daar blijft het bij, maar de ervaring leert dat mensen met schulden telkens terugkomen." Dan heeft iemand bijvoorbeeld een betalingsregeling voor de huur, maar blijft er te weinig geld over voor de energierekening of zorgverzekering.
Diverse rechtbanken hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd met schuldenfunctionarissen. Die krijgen een seintje van rechters als die vermoeden dat mensen die ze in de rechtszaal zien problematische schulden hebben. Ook als de zaak daar eigenlijk niet om draait. Betrokkenen worden dan uitgenodigd voor een gesprek over de problemen en welke hulp daarbij geboden is. "Vervolgens leggen ze meteen contact met de gemeente, die binnen een paar weken een afspraak inplant", legt de Rechtspraak uit.
Succes
In twee jaar tijd zijn op deze manier 188 mensen doorverwezen. "Driekwart was niet bekend bij de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor hulp aan mensen met schulden."
Omdat de aanpak geldt als een succes, willen de Raad voor de rechtspraak en de rechtbankpresidenten dat de ondersteuning straks in het hele land wordt aangeboden. Op welke termijn dat kan, durven ze er nog niet bij te zeggen. "Dat hangt ook af van de mogelijkheden die gemeenten zien om hierin samen te werken."
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.
2 uur geledenTER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.
5 uur geledenDEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.
9 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.
11 uur geleden