Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank VS geeft oude Epstein-documenten vrij

Rechtbank VS geeft oude Epstein-documenten vrij

PALM BEACH (ANP) - Een Amerikaanse rechtbank heeft documenten vrijgegeven over een zestien jaar oud strafrechtelijk onderzoek naar zakenman Jeffrey Epstein. Daar komt volgens Amerikaanse media uit naar voren dat twee vermeende minderjarige slachtoffers door de autoriteiten zijn gewaarschuwd dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan prostitutie en daar ook zelf vervolgd voor konden worden.

Meer dan 150 documenten die verband houden met de zedenzaak uit 2006 zijn openbaar gemaakt. Een onderzoeksjury stelde Epstein destijds in staat van beschuldiging voor één prostitutiegerelateerde aanklacht, waarbij ook niet werd verwezen naar de jonge leeftijd van de slachtoffers. De plaatselijke politiechef reageerde daar woedend op en droeg de zaak over aan de FBI.

In de vrijgegeven documenten staat informatie over verklaringen die voor de onderzoeksjury zijn afgelegd door betrokkenen bij de zaak. Zo kwam een rechercheur aan het woord die tal van vermeende minderjarige slachtoffers van de zakenman had gehoord. Ook getuigden twee minderjarigen die 14 en 16 geweest zouden zijn toen het misbruik begon.

Kritische vragen

Zowel de rechercheur als de jonge getuigen kregen kritische vragen van de aanklager. Die hield de meisjes voor dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan prostitutie. De agent werd verwijtend toegesproken omdat hij niet zou hebben doorgevraagd over wat een van de tieners met het geld deed dat ze van Epstein kreeg.

De toenmalige advocaat van een van de minderjarige getuigen spreekt daar bij ABC News schande over. Hij stelt dat aanklagers hun eigen getuigen ondermijnden omdat ze vervolging van Epstein destijds niet aandurfden. De multimiljonair beroofde zichzelf in 2019 in New York van het leven in een detentiecentrum. Hij was toen een verdachte in een andere zedenzaak met minderjarige slachtoffers.

Meer uit Buitenland

Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

58 minuten geleden
Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

2 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

2 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

4 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

4 uur geleden
VN: strijd tegen honger moeilijk door oorlog, economie en klimaat

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De strijd tegen wereldhonger wordt bemoeilijkt door conflicten, economische onrust en extreem weer, stelt een aantal organisaties van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. Het VN-doel om in 2030 honger de wereld uit te hebben, raakt steeds verder uit zicht.

6 uur geleden
Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

6 uur geleden