Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank vonnist in zaak dodelijke 'pedojacht' Arnhem

Rechtbank vonnist in zaak dodelijke 'pedojacht' Arnhem

ARNHEM (ANP) - De rechtbank in Arnhem doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen een groep jongeren die onder meer betrokken zou zijn geweest bij de fatale mishandeling van een 73-jarige man. Het gaat om een groep zogeheten 'pedojagers'.

Het slachtoffer werd op 28 oktober vorig jaar in Arnhem door vijf jongens aangevallen nadat hij online een afspraak met een minderjarige had gemaakt. Op beelden die door een van de verdachten zijn gemaakt, is te zien hoe de groep achter het slachtoffer aan rent. Drie van de jongens zouden hebben getrapt en geslagen.

Het Openbaar Ministerie eiste achttien maanden cel tegen de enige meerderjarige verdachte, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tegen twee minderjarige jongens is twaalf en vijftien maanden jeugddetentie geëist, waarvan enkele maanden voorwaardelijk. Twee andere jongens hoorden werkstraffen eisen.

Het OM heeft de groep vervolgd op verdenking van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met dodelijk gevolg. Voor doodslag ontbreekt volgens het OM het bewijs, omdat onduidelijk is gebleven of en hoe hard tegen het hoofd van het op de grond liggende slachtoffer is geschopt.

Uit het onderzoek naar de dood van de bejaarde man is gebleken dat de groep in wisselende samenstelling vaker op 'pedojacht' is geweest. De politie hield in verband met tien incidenten in totaal tien verdachten aan. Het OM heeft werkstraffen geëist tegen tegen twee minderjarigen die bij enkele mishandeling betrokken zijn geweest. Eén jongen is reeds vrijgesproken, twee anderen wachten nog op hun berechting.

Meer uit Binnenland

Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

2 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

3 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

7 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

7 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

7 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

8 uur geleden