Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank vonnist in moordzaak Hooge Zwaluwe

Rechtbank vonnist in moordzaak Hooge Zwaluwe

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda velt woensdag het vonnis in de zaak tegen vier Belgen, die worden verdacht van het doodschieten van de Amsterdamse No Surrender-captain Brian Dalfour (47) en de Macedoniër Muljaim Nadzak (34). Het tweetal werd gedood tijdens een confrontatie in een vakantiehuis in Hooge Zwaluwe, in oktober 2015.

Een afgesproken cocaïnedeal bleek een val te zijn die door de beide slachtoffers zou zijn opgezet. Het vuurwapengeweld was zelfverdediging, concludeerde het Openbaar Ministerie. De Belgen zouden 15 kilo coke kopen. Dalfour en Nadzak probeerden hen van hun geld te beroven.

De exacte gebeurtenissen in het huisje zijn onduidelijk gebleven. Volgens het OM is niet bewezen dat de Belgen zelf wapens hadden meegenomen. Een van hen is van dichtbij in de rug geschoten. Dat geweld was zo excessief en potentieel dodelijk dat de Belgen het recht hadden zich te verdedigen, meent het OM. Justitie eiste daarom ontslag van rechtsvervolging tegen het viertal. Hun advocaten prezen justitie om deze "moedige" kijk op de zaak.

Voor een vijfde Belgische verdachte heeft het OM vrijspraak gevraagd. Tegen de enige Nederlandse verdachte, de contactpersoon tussen beide groepen, eiste justitie drie jaar cel. Hij zou hebben geweten van het roofplan.

Meer uit Binnenland

Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

3 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

5 uur geleden
Tientallen demonstranten bij protest op Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam hebben zo'n honderd mensen gedemonstreerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten spraken onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uit voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

6 uur geleden
Hertellen stemmen in Tilburg is begonnen

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de stemmen van vier stembureaus in Tilburg is begonnen. De hertelling gebeurt onder het toeziend oog van een delegatie van de Tweede Kamer en duurt naar verwachting tot 15.00 uur. Het gaat om ongeveer 6000 stemmen die opnieuw bekeken moeten worden.

7 uur geleden
KLM schrapt meerdere vluchten om hevige sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vluchten naar München tot zondagochtend 06.00 uur geannuleerd omdat het zuiden van Duitsland kampt met hevige sneeuwval en de luchthaven daar voorlopig gesloten is. Ook de KLM-vluchten naar enkele Britse luchthavens ondervinden hinder van sneeuwval.

7 uur geleden