Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank: verkoper vuurwerk niet schuldig aan letsel

Rechtbank: verkoper vuurwerk niet schuldig aan letsel

ZWOLLE (ANP) - Een 20-jarige verkoper van illegaal vuurwerk uit Voorthuizen is niet verantwoordelijk voor het zwaar lichamelijke letsel dat een 16-jarige jongen eind 2021 in Kootwijkerbroek opliep. Een Cobra 6 die hij aan een 16-jarige verkocht, ontplofte waarbij de jongen zijn rechterhand verloor.

De 20-jarige Tomas K. kreeg maandag wel een taakstraf van honderd uur opgelegd voor het verkopen van illegaal vuurwerk aan een minderjarige. Het ongeval had plaats op de middag van 31 december 2021 in Kootwijkerbroek. De 16-jarige vierde feest met een groep jongeren toen hij een van hen vroeg het stuk knalvuurwerk in zijn hand aan te steken. De Cobra ontplofte meteen, de hand werd volledig weggeblazen en in een straal van 20 meter werden nog resten gevonden. De verkoper was daar niet bij aanwezig.

Volgens de rechtbank staat vast dat de ontplofte Cobra door K. aan de jongen is verkocht. Het Openbaar Ministerie hield de verdachte verantwoordelijk voor dat letsel. De rechtbank ziet dat directe verband niet. Zo stak iemand anders het vuurwerk aan. Die jongen zag in de schemering geen lont. Bovendien hadden beide jongeren gedronken.

Verstopt

Wat ook meespeelde was dat de politie in december dat jaar K. al op het spoor was. Toen de koper daarvan hoorde, vroeg hij zijn moeder het door hem gekochte illegale vuurwerk te verstoppen. Ze deed dat en gaf later die maand het vuurwerk terug. Ze moet geweten hebben dat dit gevaarlijk vuurwerk was, aldus de rechtbank in Zwolle.

Wel neemt de rechtbank de verdachte de verkoop van zwaar vuurwerk aan een minderjarige kwalijk. "De jongen heeft zijn rechterhand verloren en kan nu niet meer het werk doen waarvoor hij studeerde", zei de rechter.

Meer uit Binnenland

Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

18 minuten geleden
Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

41 minuten geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

1 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

1 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

2 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

2 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden