Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank: verdachten moord De Vries moeten bij proces zijn

Rechtbank: verdachten moord De Vries moeten bij proces zijn

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag bepaald dat de beide verdachten van de moord op Peter R. de Vries "live in de zaal aanwezig" moeten zijn tijdens het inhoudelijke strafproces tegen hen. Dat proces vindt plaats op 7 en 15 juni.

Maandag hield de rechtbank een korte, laatste inleidende zitting in de zaak. Verdachte Delano G. (22) heeft daarbij verstek laten gaan en is in zijn cel gebleven, verdachte Kamil E. (36) woont de zitting bij via een videoverbinding met de gevangenis in Lelystad, waar hij in voorarrest zit.

De Vries (64) werd op 6 juli vorig jaar in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De moord veroorzaakte een landelijke schokgolf.

Na uitzending RTL Boulevard

De politie hield de twee vermoedelijke daders enkele uren na de aanslag aan op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam. G. zou de schutter zijn geweest. E. zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voorafgaand aan de moordaanslag voorverkenningen hebben uitgevoerd.

De Vries werd neergeschoten na een optreden in een uitzending van RTL Boulevard. Hij liep op dat moment van de tv-studio naar zijn auto, die in een parkeergarage aan de Lange Leidsedwarsstraat stond.

Kroongetuige

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het er "alle schijn" van dat de moord verband houdt met de werkzaamheden die De Vries verrichtte voor Nabil B., de kroongetuige in het grootscheepse liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin de hoofdverdachte. De Vries trad op als vertrouwenspersoon en adviseur van de kroongetuige. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord.

De rechtbank deelde maandag mee dat de uitspraak in de zaak tegen de twee beklaagden op 14 juli zal zijn. Tot dusver was deze een week eerder bepaald. De twee dagen die de rechtbank voor de zaak heeft uitgetrokken, zijn mogelijk niet genoeg. Er wordt rekening gehouden met een uitloopdag.

Het Openbaar Ministerie zal op 15 juni met de strafeisen komen. Het OM heeft in dat betoog een beeldpresentatie verwerkt, ter illustratie van het bewijs. Op 7 juni spreken de nabestaanden van De Vries. Zijn twee kinderen hebben toestemming van de rechtbank zich daarbij te laten filmen.

De vriendin van De Vries zal ook spreken over de impact die de moord op haar leven heeft gehad. Haar schadeclaim aan het adres van de verdachten wil zij achter gesloten deuren toelichten, zodat dat "in vrijmoedigheid" kan worden gedaan, zei haar advocaat. Over dat verzoek zal de rechtbank op 7 juni beslissen.

Meer uit Binnenland

Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

23 minuten geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

3 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

6 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

7 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

7 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

8 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

8 uur geleden