Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank: verdachte moord Wiersum voorlopig vast

Rechtbank: verdachte moord Wiersum voorlopig vast

AMSTERDAM (ANP) - Giërmo B., verdacht van het medeplegen van de moord op advocaat Derk Wiersum, blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald, aan het slot van de eerst inleidende zitting in de strafzaak tegen B.

B. was in de periode voor, rond en na de moord de gebruiker van de vluchtauto waarop bloedsporen van Wiersum zijn aangetroffen. Ook had hij een telefoonnummer in gebruik dat vlak voor de moord veelvuldig in contact stond met een nummer dat ook regelmatig naar Wiersum had gebeld. Na de moord waren beide telefoonnummers uit de lucht. Dit alles maakt volgens de rechtbank de verdenkingen tegen B. zwaar genoeg om hem vooralsnog in de cel te houden.

B. (36) ontkent iets met de moord te maken te hebben. Hij zegt "totaal" te hebben meegewerkt aan het onderzoek, sinds zijn arrestatie op 27 september, negen dagen na de moord. B.'s advocaat had om opheffing van het voorarrest gevraagd, omdat het tot dusver verzamelde bewijs te mager zou zijn. B. heeft wel toegegeven dat hij de vluchtauto, een Opel Combo, regelmatig gebruikte, maar dat zou zijn geweest om grof vuil weg te brengen.

Meerdere verdachten

Wat B.'s rol precies is geweest, is nog niet door het Openbaar Ministerie uiteengezet. Het OM verwacht binnen afzienbare termijn de arrestatie van meerdere verdachten. Het onderzoek is nog in volle gang.

Een neef van de onlangs gearresteerde Ridouan Taghi zit ook vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Het is nog niet duidelijk wanneer hij voor het eerst voor de rechter moet verschijnen. Ook is er nog geen datum bekend wanneer B. opnieuw voor de rechter moet verschijnen.

Naar Taghi wordt gewezen als opdrachtgever voor de moord. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces Marengo, waarbij Taghi hoofdverdachte is.

Meer uit Binnenland

Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

1 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

1 uur geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

3 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

3 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

3 uur geleden
Maastunnel in januari paar weken dicht in zuidelijke richting

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers kunnen in de eerste weken van januari niet van noord naar zuid door de Rotterdamse Maastunnel rijden. De weg gaat dicht voor regulier onderhoud en vervanging van de vluchtdeuren in de tunnel.

4 uur geleden
Zeer zware spits verwacht op dinsdag door zware regenbuien

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat voorspelt een zeer zware spits op dinsdagavond. In de namiddag en de avond trekken zware regenbuien vanuit het zuidwesten over het land. Daarnaast is het na 16.30 uur al donker en is de dinsdagavondspits altijd relatief zwaar. Volgens Rijkswaterstaat kan er tot 600 kilometer file ontstaan op de rijkswegen.

4 uur geleden