
Rechtbank: Utrechtse serieverkrachter komt niet vervroegd vrij
UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag bepaald dat de zogenoemde Utrechtse serieverkrachter, Gerard T., niet vervroegd vrijkomt. De rechtbank willigt daarmee een verzoek van het Openbaar Ministerie in, dat de risico's te groot vindt als T. op vrije voeten zou komen.
Het OM wil dat T. eerst in een Forensisch Psychiatrische Kliniek wordt geplaatst, met een hoog beveiligingsniveau.
T. zou op 19 maart vrijkomen. Hij kreeg in 2017 zestien jaar cel opgelegd, de maximale straf, voor vier gewelddadige verkrachtingen aan de oostkant van Utrecht, gepleegd in 1995 en in 2001. Het duurde lang voordat politie en justitie de man konden arresteren; de zaak leidde destijds tot grote onrust in Utrecht en omstreken.
Te grote stap
De rechtbank heeft bepaald dat de vrijlating van T. met maximaal 180 dagen mag worden uitgesteld, wat betekent dat hij uiterlijk 15 september vrijkomt. Als kritische noot merkte de rechtbank op dat er eerst een andere verwachting bij T. is gewekt, namelijk dat hij in maart vanuit detentie naar een project beschermd wonen kon. "Niet zorgvuldig", aldus de rechtbank. Beschermd wonen vond het OM bij nader inzien een te grote stap, gezien het gevaar voor herhaling.
Tijdens de zitting twee weken geleden zei T. dat hij het een "tegenvaller" vindt dat het OM hem alsnog naar een kliniek wil sturen, maar dat hij er ook niet tegen is. "Ik sta overal voor open. Ik heb nooit therapie geweigerd", zei hij. Bij de uitspraak dinsdag was T. niet aanwezig.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
17 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
19 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
35 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
58 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen hebben premier Dick Schoof de rug toegekeerd toen hij zijn toespraak hield tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Ook toen PVV'er en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma vlak daarna een krans legde draaiden zij zich om. Activist Frank van der Linde had hiertoe opgeroepen, omdat hij vindt dat de dodenherdenking niet gekaapt mag worden "door extreemrechts die medeplichtig is aan de genocide in Gaza".
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Na de toespraak van premier Dick Schoof tijdens de Nationale Herdenking op de Dam riep iemand vanuit het publiek: "Schande, bloed aan je handen!" Dat hoorde een ANP-verslaggever. Ook daarna werd nog iets geroepen vanuit het publiek. Onduidelijk is wat.
1 uur geleden