Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank stelt Marengoproces uit vanwege corona

Rechtbank stelt Marengoproces uit vanwege corona

AMSTERDAM (ANP) - De inhoudelijke behandeling van het liquidatieproces Marengo wordt ten minste een paar weken uitgesteld. Vanwege de huidige coronacrisis vindt de rechtbank Amsterdam het niet verantwoord om zo'n groot proces, met veel betrokkenen, nu door te laten gaan.

De eerste zittingsdag was gepland op 15 februari in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Deze en de andere geplande dagen in februari worden geschrapt. Vooralsnog blijven de zittingsdagen vanaf maart staan. De rechtbank verwacht tot diep in 2022 bezig te zijn met de zaak. Het proces draait om in totaal zeventien verdachten, hoofdverdachte is Ridouan Taghi.

"Door de huidige ontwikkelingen in de coronapandemie, waaronder de opkomst van de Britse variant van het virus, ziet de rechtbank zich genoodzaakt de start van het proces uit te stellen naar een later moment", laat de rechtbank vrijdag weten. "Het omvangrijke proces vraagt de inzet en betrokkenheid van een zeer groot aantal personen, waaronder de rechtbank, officieren van justitie, de verdachten en hun raadslieden, beveiligingspersoneel en pers." Zij moeten allen veilig en verantwoord hun werk kunnen doen en de kwaliteit van het strafproces moet gegarandeerd worden, meldt de rechtbank. "De rechtbank komt tot de conclusie dat op dit moment niet aan al deze eisen kan worden voldaan."

Besmettingen in penitentiaire inrichtingen

Ook de onzekerheid over de ontwikkeling van de huidige besmettingen in verschillende penitentiaire inrichtingen speelt voor de rechtbank een rol. Onlangs werd duidelijk dat meerdere medewerkers in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught positief waren getest op het coronavirus. Alle gedetineerden moesten daarom preventief in quarantaine. Taghi zit daar gedetineerd.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Taghi en de zijnen van meerdere onderwereldmoorden en pogingen daartoe.

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

1 uur geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

1 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

2 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

5 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

15 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

16 uur geleden