Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank spreekt verdachte vrij van rol bij aanslagen Parijs

Rechtbank spreekt verdachte vrij van rol bij aanslagen Parijs

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam heeft woensdag Amsterdammer Annas A. (33) vrijgesproken van zijn mogelijke rol bij de aanslagen in Parijs in 2015. A. werd verdacht van het bemiddelen bij het leveren van wapens die in 2015 werden gebruikt bij de aanslagen in Parijs en vliegveld Zaventem. Er is in de zaak van A. onvoldoende wettig en overtuigend bewijs, oordeelt de rechtbank.

Op de korte zitting bleek al snel dat een mogelijke vrijspraak in de lijn van de verwachting lag. Vooraf had het Openbaar Ministerie de rechtbank en de verdediging al geïnformeerd dat de officier van justitie om vrijspraak zou vragen. De rechtbank deed dan ook direct uitspraak.

A. werd ervan verdacht dat hij van 1 september tot 1 december 2015 inlichtingen heeft verschaft, dan wel behulpzaam is geweest bij het verstrekken van inlichtingen aan de aanslagplegers waar ze in Rotterdam wapens konden kopen. Maar de verdenking was slechts gebaseerd op één verklaring dat de wapens uit Nederland waren gekomen en dat is voor het OM niet voldoende, aldus de officier van justitie.

Geen bewijs

Wel staat voor het OM vast dat A. appte met zijn Belgische neef Ali el H., die de wapens zou hebben geleverd aan de terreurcel die de aanslagen pleegde. Daarin spraken ze over drie "clio's" die klaarlagen. Volgens A. en zijn neef ging het om softdrugs. A. zou zijn neef een adres en een telefoonnummer hebben verschaft voor de handel. Het is voor het OM duidelijk dat ze niet spraken over de gelijknamige auto’s. Maar het valt niet te bewijzen dat het om aanvalsgeweren ging die de aanslagplegers in Parijs en Brussel hebben gebruikt en ook niet dat dat op het adres in die periode een wapenhandelaar actief was.

A. is sinds juni 2019 op vrije voeten, hij was niet bij de zitting aanwezig. Zijn neef werd in juni vorig jaar veroordeeld in Frankrijk tot een gevangenisstraf van tien jaar voor deelname aan de terroristische organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Parijs.

Ontbreken gegevens

De officier sprak van een "complexe zeer uitzonderlijke zaak" die veel onderzoek heeft gevergd. "Er is keihard gewerkt maar doordat terug in de tijd moest worden gerechercheerd waren niet alle gegevens meer beschikbaar." Zo beschikte het OM niet meer over telecomgegevens.

Tijdens de aanslagen in Parijs vielen 130 doden. De meest dodelijke aanslag op 13 november 2015 was de aanslag in concertzaal Bataclan, waarbij in totaal 90 mensen om het leven kwamen. Een van de aanslagplegers die aan een ander zou hebben gezegd dat hij de wapens uit Nederland had opgehaald, heeft zich op 22 maart 2016 opgeblazen op luchthaven Zaventem in Brussel.

Meer uit Binnenland

Mensen onwel door vrijgekomen gevaarlijke stof bedrijf Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - Bij een bedrijf in Moerdijk is dinsdagmiddag een gevaarlijke stof vrijgekomen, waardoor twee mensen onwel zijn geworden. Dat meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over hun toestand is niets bekendgemaakt.

15 minuten geleden
Ruim twee keer zoveel file als normaal door 'sintspits'

DEN HAAG (ANP) - De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, "ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip", aldus een woordvoerder van de ANWB.

16 minuten geleden
Familie van slachtoffers ongeluk A1: volledig uit lood geslagen

HILVERSUM (ANP) - De familie van de twee meisjes die zaterdag om het leven kwamen bij een ongeluk met een spookrijder op de A1 is "volledig uit het lood geslagen". Dat zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het behoeft geen betoog dat er simpelweg geen woorden zijn te vinden om ons verdriet te beschrijven."

34 minuten geleden
Lezen en Schrijven: afname leesvaardigheden heftiger dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Dat scholieren steeds meer moeite hebben met lezen, was al wel bekend, maar het tempo waarin de vaardigheden van de kinderen achteruitgaan is "heftiger dan verwacht". Dat zegt de Stichting Lezen en Schrijven. Die wil dat het onderwijs meer doet om de basisvaardigheden van kinderen te verbeteren. "Alleen dan worden jongeren voorbereid om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving."

1 uur geleden
Vermiste 94-jarige man dood gevonden in Wijhe

WIJHE (ANP) - In Wijhe is dinsdagmiddag het lichaam gevonden van een 94-jarige man die sinds dinsdagochtend vermist was. De man was volgens de politie "in verwarde toestand" en schaars gekleed vertrokken vanaf de Emmalaan in de Overijsselse plaats.

1 uur geleden
IJmondgemeenten: toekomst voor Tata mits gezondheid vooropstaat 

HEEMSKERK (ANP) - Er is toekomst voor Tata Steel in IJmuiden, maar alleen als dat gepaard gaat met een gezondere, duurzame en veilige IJmond. Dat schrijven de IJmondgemeenten Velsen, Heemskerk en Beverwijk aan de nieuwe Tweede Kamer. Zij vragen de leden daarvan en het Rijk door te pakken met de overgang naar een groene staalfabriek in IJmuiden, zodat inwoners van de IJmond uiterlijk in 2030 in een substantieel schonere en gezondere leefomgeving wonen waar ook voldoende werk is.

1 uur geleden
Hoge Veluwe maakt ruimte voor bijna uitgestorven zadelsprinkhaan

OTTERLO (ANP) - Het Nationale Park De Hoge Veluwe neemt maatregelen om nieuw leefgebied voor de zadelsprinkhaan in te richten. De zadelsprinkhaan is in Nederland bijna uitgestorven en behoort tot de vier sprinkhanensoorten die ernstig bedreigd zijn. Het beestje komt volgens het park met name in Gelderland voor.

1 uur geleden