Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank rondt bespreking feiten in proces Martien R. af

Rechtbank rondt bespreking feiten in proces Martien R. af

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft donderdagmiddag de bespreking afgerond van alle feiten in het grootste drugsproces ooit in Brabant. Dat is precies een maand nadat op 17 mei de inhoudelijke behandeling van de zaak begon.

Het ging donderdag over de vermeende criminele organisatie onder leiding van Martien R., die in 2018 en 2019 onder meer zou handelen in wapens en drugs. De rechtbank besprak de rolverdeling, het geweld en de bedreigingen die de vijftien verdachten pleegden en waarom de politie denkt dat ze nauw samenwerkten. "Wij zijn de kwaaiste groep van Nederland, ze vrezen ons allemaal", zei verdachte Frank L. in een afgeluisterd gesprek. Het is een van de bewijsmiddelen.

Aan het hoofd van de vermeende criminele organisatie staat volgens de officier van justitie Martien R. (50), uit Oss. Onder ‘De Kale’ werkten onder anderen acht familieleden, die allemaal als verdachte zijn aangemerkt. Slechts drie van de vijftien hebben geen enkele familieband met R. Over Martien zei de officier: "Hij was de onbetwiste leider, zette de lijnen uit, bepaalde wat er gebeurde, wie mee mocht doen en wat ze mochten doen. Hij is de kwade genius. De familiebanden zijn het smeermiddel voor langdurige criminele samenwerking. Het gaat in deze familie van generatie op generatie."

Te veel

De officier: "We hebben zo veel informatie over strafbare feiten dat we moesten kiezen. Sommige feiten die zijn gepleegd, haalden de dagvaarding niet. Het was simpelweg te veel." Zo probeerden leden van de groep in maart 2019 in de haven van Antwerpen een container garnalen te stelen. Die was door de douane apart gezet, omdat er mogelijk drugs in zaten. Volgens de officier was Martien R. getipt door een corrupte havenwerker.

Nu het bespreken van de feiten is afgerond en ook het Openbaar Ministerie zijn visie daarop heeft gegeven, is er een korte pauze in het proces. Over twee weken klinken de strafeisen.

Het proces is behoorlijk sneller gegaan dan gepland. Op één na alle verdachten én hun advocaten boycotten de rechtszaak, omdat ze bang zijn voor een oneerlijk proces. "Het vonnis ligt al klaar", zei Martien R. daar eerder over. Officieel is dat pas op 6 september.

Meer uit Binnenland

CDA-voorstel verworpen om tweestatusstelsel te verlaten naar 2026

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

3 minuten geleden
Tweede Kamer stemt in met langer begeleiden oud-leerlingen mbo

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.

5 minuten geleden
Tweede Kamer verwerpt twee aanscherpingen van PVV op asielwet

DEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.

8 minuten geleden
Struycken kijkt naar Britse sancties tegen genitale verminking

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren zoals in Groot-Brittannië om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.

29 minuten geleden
Telegraaf hoeft column over ex-advocaat Taghi niet te rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - De Telegraaf hoeft een column die misdaadjournalist John van den Heuvel vorige maand schreef niet te rectificeren, oordeelde de rechtbank Amsterdam dinsdag. Advocaat Vito Shukrula had dat geëist in een kort geding omdat Van den Heuvel volgens hem "feitelijk onjuiste, kwalijke en lasterlijke informatie" had gepubliceerd over hem. De rechtbank wees alle eisen van Shukrula af.

32 minuten geleden
Weer- en klimaatexperts EU: extreme hitte in groot deel Europa

BONN (ANP) - Terwijl Nederland zijn warmste 1 juli sinds het begin van de metingen beleeft, is het ook in veel andere Europese landen uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Uitschieters qua temperatuur worden gemeten in een groot gebied, van het Verenigd Koninkrijk tot aan Portugal en van de Balkan en Italië tot het westen van Duitsland, laten de Europese weer- en klimaatdiensten zien. Op veel plaatsen in Europa is het "ongebruikelijk" of zelfs "extreem" heet.

47 minuten geleden
Zorgen Bontenbal over tweestatusstelsel niet weg na brief Keijzer

DEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.

49 minuten geleden