
Rechtbank rondt bespreking feiten in proces Martien R. af
DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft donderdagmiddag de bespreking afgerond van alle feiten in het grootste drugsproces ooit in Brabant. Dat is precies een maand nadat op 17 mei de inhoudelijke behandeling van de zaak begon.
Het ging donderdag over de vermeende criminele organisatie onder leiding van Martien R., die in 2018 en 2019 onder meer zou handelen in wapens en drugs. De rechtbank besprak de rolverdeling, het geweld en de bedreigingen die de vijftien verdachten pleegden en waarom de politie denkt dat ze nauw samenwerkten. "Wij zijn de kwaaiste groep van Nederland, ze vrezen ons allemaal", zei verdachte Frank L. in een afgeluisterd gesprek. Het is een van de bewijsmiddelen.
Aan het hoofd van de vermeende criminele organisatie staat volgens de officier van justitie Martien R. (50), uit Oss. Onder ‘De Kale’ werkten onder anderen acht familieleden, die allemaal als verdachte zijn aangemerkt. Slechts drie van de vijftien hebben geen enkele familieband met R. Over Martien zei de officier: "Hij was de onbetwiste leider, zette de lijnen uit, bepaalde wat er gebeurde, wie mee mocht doen en wat ze mochten doen. Hij is de kwade genius. De familiebanden zijn het smeermiddel voor langdurige criminele samenwerking. Het gaat in deze familie van generatie op generatie."
Te veel
De officier: "We hebben zo veel informatie over strafbare feiten dat we moesten kiezen. Sommige feiten die zijn gepleegd, haalden de dagvaarding niet. Het was simpelweg te veel." Zo probeerden leden van de groep in maart 2019 in de haven van Antwerpen een container garnalen te stelen. Die was door de douane apart gezet, omdat er mogelijk drugs in zaten. Volgens de officier was Martien R. getipt door een corrupte havenwerker.
Nu het bespreken van de feiten is afgerond en ook het Openbaar Ministerie zijn visie daarop heeft gegeven, is er een korte pauze in het proces. Over twee weken klinken de strafeisen.
Het proces is behoorlijk sneller gegaan dan gepland. Op één na alle verdachten én hun advocaten boycotten de rechtszaak, omdat ze bang zijn voor een oneerlijk proces. "Het vonnis ligt al klaar", zei Martien R. daar eerder over. Officieel is dat pas op 6 september.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De politie is tot nu toe tevreden over de operatie rond de NAVO-top, zegt commandant Willem Woelders. "We zien dat de beveiligingen lopen, we zien honderden transporten van motorrijders met beveiligers. Dat gaat allemaal conform planning." Volgens Woelders is zeker de helft van alle delegaties dinsdag aan het einde van de middag in het land.
1 uur geledenZUTPHEN (ANP) - Zutphen krijgt toch geen 'dienstencentrum' voor de opvang van asielzoekers. Dat plan leidde vorige maand tot veel onrust, de Gelderse gemeente spreekt van "een continue stroom aan reacties". Daarom gaat de opvang niet door.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De door brand beschadigde stroomkabels langs het spoor bij Schiphol zijn vervangen. Dat meldt ProRail dinsdagavond. Volgens de spoorbeheerder zijn de sporen na de herstelwerkzaamheden rond 22.15 uur weer vrijgegeven en kan het treinverkeer weer worden opgestart.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander noemt het "terecht" dat er binnen de NAVO wordt gepleit voor "evenwicht in de financiële bijdragen van de partners binnen het bondgenootschap". Dat zei hij in zijn toespraak op paleis Huis ten Bosch tijdens het diner voor staatshoofden en regeringsleiders die deelnemen aan de NAVO-top.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het diner met de NAVO-leiders op Paleis Huis ten Bosch gaat helpen hun top in Den Haag te doen slagen, denkt NAVO-chef Mark Rutte. Hij verwacht "vruchtbare gesprekken", ook al is het etentje op uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet als werkdiner bedoeld.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zo'n 35 regeringsleiders, staatshoofden en ministers zijn aangekomen op Paleis Huis ten Bosch voor het diner met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Amerikaanse president Donald Trump kwam als laatste aan.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Pegida mag woensdag niet demonstreren in Utrecht. De gemeente heeft de demonstratie verboden, omdat er door de NAVO-top onvoldoende politie beschikbaar is om die veilig te begeleiden. Ook in Arnhem, Enschede en Emmen werden acties van Pegida al verboden om die reden.
3 uur geleden