Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank: milieuvergunning cacaofabriek Koog aan de Zaan te zwak

Rechtbank: milieuvergunning cacaofabriek Koog aan de Zaan te zwak

HAARLEM (ANP) - De milieuvergunning van de grote cacaofabriek van Olam in Koog aan de Zaan moet worden aangescherpt. De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat de vergunning niet streng genoeg is, omdat de gemeente Zaanstad een te grote uitstoot van ammoniak en andere stoffen heeft toegestaan. Ook de provincie Noord-Holland heeft fouten gemaakt bij de beoordeling van de aanvraag die Olam heeft gedaan voor een natuurvergunning.

Olam maakt onder meer cacaopoeder en -boter en levert die producten weer aan andere bedrijven. Onder de klanten is bijvoorbeeld de maker van Oreo-koekjes, waarover het Noordhollands Dagblad vorig jaar onthulde dat die hun donkere kleur danken aan een productieproces waarbij grote hoeveelheden ammoniak worden gebruikt.

Juist over de ammoniakuitstoot was milieuorganisatie MOB gevallen. Die wijst erop dat Olam tot de grootste ammoniakuitstoters van Nederland behoort. Ammoniak (NH3) is een verbinding tussen waterstof en stikstof. Een teveel aan ammoniak is volgens veel onderzoeken een van de hoofdoorzaken dat veel natuurgebieden in Nederland er slecht voorstaan.

Natuurvergunning niet vereist

Volgens het provinciebestuur had Olam geen natuurvergunning nodig. De redenering hierachter was dat al duidelijk was dat Olam niet meer stikstof zou uitstoten op nabijgelegen beschermde natuur dan in 1994. In dat jaar kregen Natura 2000-gebieden hun beschermde status.

Volgens de rechtbank kan echter niet worden vastgesteld hoe de situatie toen precies was. "Daardoor kan ook niet worden gesteld dat de activiteiten waarvoor nu een vergunning wordt gevraagd minder nadelige gevolgen hebben voor het Natura 2000-gebied ten opzichte van de uitgangssituatie". Het besluit van de provincie dat geen natuurvergunning nodig is, kan daarom niet in stand blijven. Gedeputeerde Staten moeten een nieuw, beter gemotiveerd besluit nemen. Dat geldt niet alleen voor de vergunning, maar ook voor het afwijzen van een verzoek om handhavend op te treden tegen de cacaofabriek.

Onderbouwing metingen

MOB stelt in een reactie dat de uitspraak van de rechter "past in het patroon van de provincie Noord-Holland die vergunningverlening en handhaving niet op orde heeft".

Olam zelf kreeg overigens ook nog op een punt gelijk. De gemeente had eisen aan metingen die het bedrijf jaarlijks moet verrichten niet goed onderbouwd.

Hoger beroep

Of de provincie Noord-Holland in beroep gaat, wordt volgens een woordvoerster nog bekeken.

Meer uit Binnenland

Rijlessen mogelijk honderden euro's duurder door meer examens

DEN HAAG (ANP) - Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

16 minuten geleden
OVV nog bezig met verkennend onderzoek naar ingestorte garage

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat mogelijk opnieuw langs bij de deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt een woordvoerster. Maandag waren drie onderzoekers al ter plaatse voor verkennende observaties, maar hoelang het nog duurt voor de raad een besluit neemt over een formeel onderzoek is onduidelijk.

26 minuten geleden
FlixBus ziet veel vraag naar busreizen richting EK voetbal

MÜNCHEN (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet veel belangstelling voor reizen van Nederland naar Duitsland tijdens het EK voetbal. Volgens een woordvoerder vullen de bussen vanuit Amsterdam of Groningen zich snel daags voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Hamburg. Daar speelt Oranje op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

41 minuten geleden
OM eist 5 jaar cel en tbs tegen verdachte verkrachting Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens verkrachting vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 51-jarige Ingmar S. Volgens de aanklaagster staat vast dat de man zich in de zomer van 2022 heeft vergrepen aan een vriendin in Alkmaar, met wie hij een seksuele relatie onderhield.

44 minuten geleden
EK-wedstrijden van Nederlands elftal te zien bij Pathé

AMSTERDAM (ANP) - De wedstrijden die het Nederlands elftal gaat spelen op het EK zijn bij Pathé te bekijken, maakte de bioscoopketen dinsdag bekend.

45 minuten geleden
Vrouw overleden na aanrijding taxibusje en scooter in Urk

URK (ANP) - Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

2 uur geleden
Entertainer Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Sven Ratzke heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De zanger, entertainer en acteur krijgt de theaterprijs voor zijn "vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance", aldus de jury in een persbericht. De Duits-Nederlandse Ratzke is behalve in Nederland ook veel in het buitenland actief.

2 uur geleden