Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank legt agent 200 uur taakstraf op voor fatale aanrijding

Rechtbank legt agent 200 uur taakstraf op voor fatale aanrijding

BREDA (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft een 26-jarige agent uit Eindhoven veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Hij veroorzaakte vorig jaar december een dodelijk ongeval door veel te snel te rijden. Bij de aanrijding op de Dr. Cuyperslaan in het Eindhovense stadsdeel Woensel-Zuid kwam een 31-jarige motorrijder om het leven.

Agent Niels van H. reed op 6 december maximaal 129 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur is toegestaan. "Het was veel te hard en het had nooit mogen gebeuren. Ik heb spijt dat ik het gedaan heb", zei de politieman. Hij vertelde dat hij onderweg was naar een melding over een gestolen lokfiets en dat hij niet goed genoeg de snelheidsmeter in de gaten had gehouden.

De rechtbank vindt dat de agent "veel te gretig en met onvoldoende oog voor de verkeersveiligheid" op de melding is afgegaan. Hij had volgens de richtlijnen van de politie 40 kilometer per uur te hard mogen rijden. Die richtlijnen heeft hij ernstig geschonden, aldus de rechtbank.

Plankgas

De politieauto naderde plankgas de kruising met de Woenselsestraat en schepte daar de motorrijder. De agent reed daarbij deels op de linkerrijstrook. Op het laatste moment probeerde hij een noodstop te maken. De motorrijder overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 89 voorwaardelijk. Het verweet de agent roekeloosheid, de zwaarste vorm van schuld. De rechtbank ging daar niet in mee, omdat hij wel aan de verkeersveiligheid zou hebben gedacht. Zo wilde hij met zijn zwaailichten andere weggebruikers waarschuwen. Toch stelt de rechtbank dat Van H. "zeer onvoorzichtig en onoplettend" reed. Naast de taakstraf legt ze hem een rijontzegging op van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Meer uit Binnenland

AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

11 minuten geleden
Wind wakkert eind van de dag aan tot storm Louis

HOUTEN (ANP) - Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

13 minuten geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

1 uur geleden
Slachtofferhulp hielp in 2023 bijna 19 procent meer slachtoffers

UTRECHT (ANP) - Slachtofferhulp Nederland heeft vorig jaar bijna 19 procent meer slachtoffers geholpen. Deze cijfers deelt de organisatie donderdag. Volgens de organisatie is de behoefte aan hulp groter dan in eerdere jaren. De politie en het OM verwijzen meer mensen door naar de organisatie en het aantal geregistreerde misdrijven is licht toegenomen, licht Slachtofferhulp toe. Ook online helpt de organisatie meer slachtoffers, een stijging van ruim 13 procent.

2 uur geleden
Eichelsheim: Europa moet snel meer munitie maken

DEN HAAG (ANP) - Europa moet sneller meer munitie produceren, zodat Oekraïne de strijd tegen Rusland kan volhouden. "De industrie moet echt een stap gaan zetten, willen we de hoeveelheden munitie produceren die nodig zijn. Anders verliest Oekraïne de wedstrijd", zegt Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim in een interview met De Telegraaf.

5 uur geleden
COA meldt aantal asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakt donderdagochtend na 09.00 uur bekend hoeveel asielzoekers er om middernacht aanwezig waren in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De rechter bepaalde in januari dat er vanaf donderdag 22 februari nog maximaal 2000 asielzoekers in Ter Apel mogen verblijven.

5 uur geleden
Nijmegen herdenkt bombardement in 1944

NIJMEGEN (ANP) - Nijmegen herdenkt donderdag dat tachtig jaar geleden een bombardement het centrum van de stad verwoestte. Op 22 februari 1944 kwamen ongeveer achthonderd mensen om het leven en duizenden raakten gewond. Het bombardement werd uitgevoerd door Amerikaanse piloten, die dachten dat ze een ander doel zouden raken. Ook Arnhem en Enschede werden getroffen.

5 uur geleden