Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank legt 23 jaar cel op voor moord op Vincent Jalink

Rechtbank legt 23 jaar cel op voor moord op Vincent Jalink

AMSTERDAM (ANP) - Voor de moord op Amsterdammer Vincent Jalink heeft de rechtbank in Amsterdam Gideon G. veroordeeld tot 23 jaar cel. Het staat volgens de rechters vast dat hij een van de twee uitvoerders was van de liquidatie bij de woning van het slachtoffer in Diemen op 27 mei 2016. Jalink werd toen voor de ogen van zijn 9-jarige zoontje doodgeschoten.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. G. was niet aanwezig bij de uitspraak, wat de rechtbank als "erg ongewenst" beschouwde.

Dat de verdachte Jalink voor de ogen van zijn zoon heeft vermoord, rekent de rechtbank hem zwaar aan. "Het kind zal de dood van zijn vader nooit vergeten en het zal een blijvende impact hebben." Ook het feit dat G. geen openheid van zaken heeft gegeven en geen enkele verantwoordelijkheid en berouw heeft getoond, is volgens de rechtbank strafverzwarend.

Aanleiding

Jalink - zelf in het verleden onder meer veroordeeld voor witwassen - werd gedood met twaalf kogels. Hij stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Aanleiding voor de liquidatie was volgens het OM dat hij een miljoen euro in handen had gekregen om te investeren in cocaïne, maar twee maanden later nog niets had geleverd. Daarna zou hij ernstig zijn bedreigd.

G. kwam al snel in beeld als verdachte, onder meer omdat hij voldeed aan het signalement dat getuigen hadden geschetst. Ook werd op de vluchtroute een zwart petje met zijn DNA en zogenoemde schotresten gevonden.

Andere betrokkenen

De verdachte ontkende dat hij iets met de dood van Jalink te maken heeft. Zijn advocaten verweten het OM geen bewijs te hebben geleverd en vooral te hebben ingezet op beeldvorming. De rechtbank gaf de verdediging hierin geen gelijk.

Het OM beschouwt G. niet als enige betrokkene in deze zaak. Ook onder anderen Naoufal 'Noffel' F. en Jason 'JayJay' L., die beiden al lange gevangenisstraffen uitzitten, zouden mogelijk met de moord te maken hebben. Komend voorjaar wordt besloten of zij voor de rechter worden gebracht in deze zaak.

Meer uit Binnenland

PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

16 minuten geleden
Man vast voor diefstal iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro

SCHIPHOL (ANP) - In de omgeving van Delft (Zuid-Holland) is vorige week woensdag een 64-jarige man aangehouden die iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro zou hebben gestolen op Schiphol. Hij werd aangehouden nadat er dinsdag beelden bij het tv-programma Opsporing Verzocht werden getoond, meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de lading zou hebben ontvreemd.

40 minuten geleden
Inspectie: risico's door te lange wachttijden Veilig Thuis

UTRECHT (ANP) - De wachttijden bij Veilig Thuis, de advies- en meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling, blijven te lang, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Het lukt geen van de 25 regionale Veilig Thuis-organisaties om hun taken binnen de wettelijke termijnen uit te voeren", aldus de organisatie. De toestand levert risico's op, onder meer doordat het langer duurt tot er passende hulp komt voor wie dat uiteindelijk nodig blijkt te hebben.

45 minuten geleden
Rode Kruis: douches in Ter Apel bijna klaar voor gebruik

DEN HAAG (ANP) - De douchecabines die het Rode Kruis heeft geplaatst voor asielzoekers in Ter Apel zijn bijna klaar voor gebruik. Volgens een woordvoerster moeten ze alleen nog worden aangesloten op de afvoer. De hulporganisatie is afgelopen weekend ingezet om basisvoorzieningen te leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op die manier moet het verblijf in het aanmeldcentrum "iets menswaardiger" worden.

55 minuten geleden
Sanil B. over geweld op Mallorca: ik weet dat ik me heb misdragen

LEEUWARDEN (ANP) - De verdachten die maandag in hoger beroep terechtstaan in de Mallorcazaak, zijn maandag opnieuw geconfronteerd met de beelden van het uitgaansgeweld. De eerste zittingsdag staat in het teken van twee vechtpartijen waar de gewelddadige avond in juli 2021 mee begon. "Ik weet dat ik me heb misdragen", zei verdachte Sanil B. (21) hierover.

2 uur geleden
4 jaar cel voor commando Sil A. voor drugs- en wapenhandel

ARNHEM (ANP) - Commando Sil A. is maandag door de militaire kamer van de rechtbank Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel voor betrokkenheid bij drugs- en wapensmokkel. Volgens de rechter heeft de 44-jarige A. meegeholpen aan de voorbereiding van twee grote coketransporten vanuit Suriname naar Antwerpen en Hamburg.

2 uur geleden
Organisaties: Staat moet export F-35-onderdelen Israël stoppen

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.

3 uur geleden