Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank in Lelystad doet uitspraak in zaak 'tbs-moord'

Rechtbank in Lelystad doet uitspraak in zaak 'tbs-moord'

LELYSTAD (ANP) - De rechtbank in Lelystad doet woensdag uitspraak in de zaak die bekendstaat als de tbs-moord, waarbij een 72-jarige ex-tbs'er om het leven kwam. Justitie eiste vorige maand celstraffen van 15 en 18 jaar en tbs met dwangverpleging tegen de twee verdachten voor het ombrengen en bestelen van de man.

Het slachtoffer lag in april vorig jaar meerdere dagen dood in zijn appartement in wooncomplex Het Rode Klif in Lelystad voor hij werd gevonden. Hij was gedrogeerd en door verwurging om het leven gekomen. De verdachten, beiden hebben een tbs-verleden, namen rond het geweldsdelict grote sommen geld op van zijn rekening. In totaal was dat ruim 8000 euro. Volgens justitie vormden geldproblemen het motief van de daders en hadden ze geen vooropgezet plan om de oudere, kwetsbare man te doden.

De 36-jarige tbs’er Michael B., die tijdens het misdrijf in april vorig jaar op weekendverlof was, heeft in de rechtbank grotendeels bekend hoe ze het slachtoffer samen hadden gedood. Hij vertelde dat hij het slachtoffer twee stoten tegen zijn hoofd gaf om hem daarna in een nekklem te nemen en hem met een lint wurgde. Hij verzocht de rechters zelf om hem een nieuwe tbs met dwangverpleging op te leggen. "Ik heb het nodig", zei B., die in de rechtbank ook spijt betuigde.

Justitie eiste de hoogste gevangenisstraf tegen de ontkennende verdachte Jan van K. (50). Hij weerspreekt dat hij B. heeft geholpen en zou onder invloed van alcohol en drugs niet in staat zijn geweest om in te grijpen. Maar volgens justitie beschikte hij over alle medicijnen waarmee het slachtoffer is gedrogeerd en had hij een leidende rol.

Het slachtoffer en de twee verdachten kenden elkaar uit de tbs-kliniek in Almere. Daar deed de 72-jarige man, die een tbs-verleden als zedendelinquent heeft, vrijwilligerswerk. B. werd daar behandeld vanwege meerdere zedendelicten. Van K. werd al twee keer veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, in 1995 voor poging moord en in 2006 voor uitlokking van moord.

Meer uit Binnenland

Bijlmervliegramp herdacht: 'Nog elk jaar voel je het verdriet'

AMSTERDAM (ANP) - Honderden buurtbewoners en nabestaanden hebben woensdagavond de vliegramp in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost herdacht. Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg. "Ieder jaar opnieuw voel je hier het verdriet, nog na 31 jaar", zei stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing.

25 minuten geleden
Voorlopig geen NIOD-onderzoek naar verleden Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies begint voorlopig geen onderzoek naar het verleden van prins Bernhard. Als er een verzoek komt naar aanleiding van de vondst van de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de echtgenoot van koningin Juliana, wordt dat in overweging genomen. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten.

34 minuten geleden
Raad van State: fiscus zette ons op verkeerde been met invordering

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State heeft lange tijd niet geweten dat de terugvordering van kinderopvangtoeslagen de betrokken ouders in diepe financiële ellende stortte. Dat kwam omdat de Belastingdienst op de zitting altijd meldde dat er een betalingsregeling zou komen, "maar er werd ons een ander verhaal verteld dan in werkelijkheid gebeurde", zei voorzitter Bart Jan van Ettekoven, sinds 2017 voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

52 minuten geleden
COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

2 uur geleden
Politie pakt meer dan honderd actievoerders op voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.

3 uur geleden
Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

4 uur geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

5 uur geleden