Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank Donetsk veroordeelt twee Britten en Marokkaan ter dood

Rechtbank Donetsk veroordeelt twee Britten en Marokkaan ter dood

DONETSK (ANP/RTR) - Een rechtbank in de pro-Russische regio Donetsk in Oost-Oekraïne heeft twee Britten en een Marokkaan ter dood veroordeeld wegens hun deelname aan de oorlog aan de kant van Oekraïne. Plaatselijke media suggereren dat Shaun Pinner, Aiden Aslin en de Marokkaan Ibrahim Saadun niet worden geëxecuteerd.

De drie veroordeelden waren beschuldigd van "terrorisme" en het vechten als "huurlingen" tegen de Russische invasie. De soldaten dienden in het Oekraïense leger en namen deel aan de verdediging van de Azovstal-staalfabriek van Marioepol toen ze werden gevangengenomen, aldus The Guardian. Ze verweerden zich dan ook met het argument dat ze als krijgsgevangenen moeten worden behandeld. Ze zeiden na het vonnis te hebben gehoord in beroep te gaan tegen de beslissing, meldt persbureau TASS.

In diverse Oekraïense media wordt gesuggereerd dat het sowieso niet tot executie zal komen. Zo schrijft de pro-Russische nieuwswebsite Ukraina.ru dat een eventuele Britse juridische actie tegen de veroordeling een de facto erkenning van de Volksrepubliek Donetsk zou betekenen. "Ze zullen tegen ons in beroep gaan, in de gerechtelijke instanties van de republiek. (...) Dat is de feitelijke erkenning de Volksrepubliek Donetsk door Groot-Brittannië, de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne in Europa."

Uitwisseling forceren

Groot-Brittanië heeft echter nog geen concrete acties aangekondigd. Een woordvoerder van premier Boris Johnson zei slechts "diep bezorgd" te zijn over de doodvonnissen en dat het VK "zal proberen hun vrijlating te bewerkstelligen". En: "We hebben voortdurend gezegd dat krijgsgevangenen niet voor politieke doeleinden mogen worden misbruikt." Volgens een regeringswoordvoerder in Londen zal Groot-Brittannië zich wenden tot Oekraïne om de vrijlating te bewerkstelligen van Britten in Oekraïense dienst die krijgsgevangen zijn gemaakt.

De drie veroordeelden zijn de eerste Oekraïense soldaten die door pro-Russische separatisten zijn berecht sinds de Russische invasie op 24 februari. Voor het proces zeiden waarnemers dat het proces onder andere bedoeld was om de uitwisseling te forceren van gevangengenomen Russische soldaten die in Oekraïne zijn berecht.

Oekraïne heeft drie Russische soldaten veroordeeld voor tijdens de invasie begane oorlogsmisdaden. Een soldaat kreeg een levenslange gevangenisstraf voor het doden van een burger. Twee andere soldaten werden elk veroordeeld tot meer dan elf jaar gevangenisstraf voor beschietingen van burgerdoelen.

Meer uit Buitenland

Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

11 minuten geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

40 minuten geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

1 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden