Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank doet uitspraak tegen 'Ruinerwoldklusjesman'

Rechtbank doet uitspraak tegen 'Ruinerwoldklusjesman'

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen 'Ruinerwoldklusjesman' Josef B., die volgens het Openbaar Ministerie heeft meegewerkt aan de jarenlange mishandeling en vrijheidsberoving van de kinderen van het verborgen gezin in Ruinerwold. Tegen de man is vier jaar celstraf geëist.

Het gezin leefde jarenlang in totale afzondering op een afgelegen boerderij en werd in oktober 2019 ontdekt, nadat een van de kinderen om hulp vroeg in het dorp.

De zes meerderjarige kinderen die daar woonden waren nooit door hun vader Gerrit Jan van D. aangegeven bij de burgerlijke stand, bezochten geen school en kregen geen medische zorg. In totaal kreeg Van D. negen kinderen, die hij volgens het OM fysiek en mentaal mishandelde en afzonderde. De drie oudste kinderen verlieten het gezin toen het neerstreek in Ruinerwold.

Klusjesman B. was de huurder van de boerderij en ondersteunde het gezin financieel. Hij was een volgeling van Van D., die hij kende via de beruchte Moonsekte. Van D. "zuiverde" zijn kinderen van "kwade geesten" door hen onder meer te mishandelen. Het OM houdt de klusjesman verantwoordelijk voor het laten voortbestaan van dit systeem. Ook is hij volgens de aanklager medeschuldig aan het mishandelen van een Oostenrijker die tijdelijk voor Van D. werkte.

De vervolging van de vader van de kinderen werd al eerder stopgezet, omdat hij door een hersenbloeding de zaak tegen hem niet kan begrijpen.

Meer uit Binnenland

Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - Er is een schril contrast in Europa tussen de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen die internationale bescherming verdienen. Dat stelt het laatste jaarverslag van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) vast.

1 uur geleden
Media: Russische schepen bespioneren infrastructuur in Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Niet-militaire Russische schepen bespioneren pijpleidingen en kabels in de Noordzee en dat gebeurt op veel grotere schaal dan al bekend was. Dat schrijft het Belgische De Tijd op basis van onderzoek dat het samen met Follow the Money (FTM) heeft uitgevoerd.

2 uur geleden
Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Een primeur in de Tweede Kamer: beoogde bewindslieden worden in hoorzittingen ondervraagd. Kamerleden kunnen vragen stellen over de geschiktheid van de kandidaten die de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB naar voren hebben geschoven als minister of staatssecretaris. Het is voor het eerst dat hoorzittingen worden gehouden, en niet iedereen is even enthousiast.

3 uur geleden
Geen meerderheid in parlement Aruba voor homohuwelijk

ORANJESTAD (ANP) - Het Arubaanse parlement heeft woensdag gestemd over een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Begin mei is over dezelfde wet gestemd. Beide keren eindigde de stemming in 10-10.

7 uur geleden
Staten Utrecht willen meerjarige steun voor Bevrijdingsfestival

UTRECHT (ANP) - De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

7 uur geleden
Ruim 3600 kilo cocaïne gevonden in lading bananen in Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft woensdag ruim 3600 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om de grootste drugsvangst van dit jaar in Zeeland. Een man van 27 uit Middelburg is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de drugssmokkel.

7 uur geleden
Gewonde bij schietincident in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Bij een schietincident in Groningen is een gewonde gevallen, meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden.

7 uur geleden